Първенството за най-екзотично бракосъчетание през миналата година в Айтос държат млад местен жител и филипинка. Двойката се е разписала в Ритуалната зала на града на 23 август 2023 г., съобщават от Община Айтос.

За сметка на количеството бракове, безспорно се е вдигнало качеството и възможността да избираш - къде да се свържеш с половинката си. През миналата година лично кметът Васил Едрев е сключил два граждански брака, на т.н. „изнесен ритуал“, сред прекрасната лятна зеленина на парк „Славеева река“.

Все повече млади двойки се интересуват от възможността да се врекат във вярност под вековните дървета на парковата поляна, твърдят служителите. Другата възможност, която Общината им предлага, е това да стане в някое от красивите кътчета на Архитектурно-етнографския комплекс „Генгер“. „Вероятно, през тази година ще видим и традиционна българска сватба в комплекса“, оптимист е и управителят на Генгера Димо Димчев.

За една година 208 айтоски бебета са се родили в чужбина, сочат обобщените данни за пресъставени актове през 2023 г. на Отдел „ГРАО“ в Община Айтос. За 12-те месеца на миналата година, служителите от отдела на администрацията са пресъставили общо 208 акта за бебета с айтоски корен, родени в Германия, Белгия, Великобритания, Нидерландия, Турция, Франция и др. През предходната 2022 г., броят на родените айтозлийчета зад граница е бил 202, с шест по-малко от изплакалите през м.г. Има тенденция към растеж, предвид данните за 2021 г. - 197 са бебета, чийто майки са с айтоски адрес, но живеят в чужбина, а през 2020 г., 136 айтозлийки са родили своите рожби извън страната.

Няма как да се знае точният брой на родените айтоски бебета през годината, защото след закриване на Родилно отделение на МБАЛ Айтос през 2007 г. ражданията се случват в различни болници в региона и страната.

Лек спад бележат гражданските бракове, сключени в Ритуалната зала на Общината. Броят им през м.г. е 199, за 67 от тях има пресъставени актове, тъй като са сключени в чужбина. За сравнение, през 2022 година, 240 двойки са си казали „да“. Пикът на сватбите в Айтос е бил през 2021 г. - 255. Общо мнение е, че пикът се дължи на многото „ваканционни“ двойки, завърнали се от чужбина в родния град и в селата и пожелали да чуят Менделсон - повечето по чисто практични съображения.

Сравнено с предходната година, значително е паднал броят на починалите в общината - 262-ма, с 60 по-малко от починалите през 2022 г. - 332-ма. 30 от смъртните случаи са в чужбина, сочат данните за пресъставени в отдела актове. 193-ма са починалите в града, 69 - в населените места. Починали няма в малкото айтоско село Раклиново, най-много погребения - 12, отчитат в с. Тополица, следвано от неголямото с. Съдиево - 11.