За 22-ри път “София филм фест на брега” ще съживи града ни с най-доброто от световното кино на 2023. Тържественото откриване на 21 март по традиция ще бъде съпътствано от музиката на бургаския духов оркестър, а откриващият филм ще бъде обявен на по-късен етап. За четвърта година домакин ще бъде Културен дом НХК в Бургас. Киносъбитието ще продължи 9 дни и ще бъде закрито на 29 март. 

Най-новите български филми ще имат своята премиера в Бургас и ще бъдат представени на местната публика от своите автори. В програмата ще влязат и най-значимите световни филмови продукции, произведени през изминалата година. 

12 късометражни филма ще бъдат показани в рамките на фестивала и един от тях ще получи Наградата на областния управител, а пълнометражните филми от конкурсната програма ще се борят за една от двете големи награди - Наградата на община Бургас и Наградата на публиката. 

Прожекция за хора с увредено зрение, изложба на филмова тема и литературна вечер са само част от събитията, съпътстващи основната филмова програма, която ще бъде обявена по-късно. 

Вече бяха съобщени и условията за участие в шестия Киноклас с ръководител режисьора Надежда Косева, организиран от “София филм фест на брега”. Участниците ще бъдат въведени в света на киното посредством лекции, водени от видни български кинопрофесионалисти, и ще пресъздадат откъс от най-новия игрален филм на Надежда Косева. Условията за участие в Кинокласа и тазгодишната изненада бяха обявени на страниците на фестивала и на кинокласа във Фейсбук. Крайният срок за участие е 31 януари включително, а възрастовият диапазон е 12-22 години.