Златомир Стоянов е 57 години от Бургас. Старши треньорът на клуба по класическа борба „Черноморец“ подготвя млади борци от 31 години. Спортният му път започва когато е едва 13-годишен. За първи път се явява на състезание без никаква професионална подготовка и след 2 години вече е шампион на България.

Пред Gramofona.com Златомир Стоянов признава, че това е нещото, което го е амбицирало да се занимава с борба до ден днешен. Медалите, които е спечелил са много, а гордостта, че е 5 пъти шампион на страната – огромна.

Старши треньорът на „Черноморец“ е имал възможността да научи най-доброто от най-добрите – Ангел Кирязов и Крали Бимбалов.

За Златомир Стоянов борбата е много труден спорт. Определя я като красива и атрактивна. Качествата, които един борец трябва да има според него задължително са сила, гъвкавост и съобразителност.

„Спортът ми даде самочувсвие и ме накара да разчитам на себе си. Борбата е ангажиращ спорт и отнема много време, за да се подготвиш“, признава старши треньорът. Казва и че тялото е подложено на непрекъснато напрежение. „Това е спорт за гладиатори, борбата е комплексна, на тепиха се бориш с жив човек“, казва менторът.

Като треньор се гордее най-много когато децата, с които се занимава, се изградят като възпитани и достойни хора. „Стига да имат желание, се работи лесно с тях. На сила нищо не можеш да дадеш, можеш само да вземеш. Много е лошо когато работиш с един човек и той кривне от правия път и започне да прави неща, които не са за уважение. Тогава най-много ни боли!“, признава Стоянов.

И досега помни, че когато е стъпвал на тепиха, не е мислил за нищо друго, а само за победа. Хубавите моменти от живота му като състезател и треньор по борба са много. Най-незабравимите обаче и до ден днешен остават двигането на трибагреника на България и хилядите зрители  на крака.

Помощник треньорът му, Леонид Христов е родом от Банско. Първите му стъпки в борбата започват от Дупница. След това тренира в кюстендилската школа „Георги и Васил Илиеви“. Бил е студент в Националната спортна академия, а в Бургас е от 4 години.

За първи път Леонид тренира свободна борба, а след това и класическа. Когато е на тепиха се чувства щастлив. Според Леонид най-трудните спортове са борбата и художествената гимнастика.

„Борецът трябва да има бързината на лекоатлет, ловкостта на гимнастик, силата на щангист и в същото време да може да надвие противника срещу себе си. Отсъства ли едно от всичките тези качества заедно с таланта, борец няма как да се получи. Нужно е  и много постоянство“, категоричен е помощник треньорът на „Черноморец“.