Сияна Стратиева спечели първия черен пояс по карате за Приморско. 21-годишното момиче тренира в СК „Аригато“ в морския град. На изпита, продължил шест часа, Сенпай Сияна Стратиева защити успешно 1-ви Дан пред международна комисия в осемчленен състав.

„Все още черният колан не е при мен, чакам го с нетърпение, но понеже идва чак от Япония, ще ми го дадат другия месец“, разказа Сияна за Gramofona.com.

Тя тренира от 11-годишна и към момента се обучава при Шихан Христо Терзиев и Сенсей Лъчезар Димитров.

Ето какво разказаха пред Gramofona.com за Сияна Стратиева от доджото: „Тя има редица успехи в сферата на бойното изкуство – от 2015г е в националния отбор и е няколкократен бронзов медалист на европейските шампионати през 2017 и 2018 за девойки и 2018 и 2019 за жени до 21 години. Двукратен шампион на Swiss Open Junior, шампион на Belgium Open Junior и на изключително престижния турнир Karate Diamond Cup в Антверпен. През 2018-та направи много добър дебют на големия свтовен шампионат KARATE DREAM CUP в Токио, Япония, като във времето на престоя си до и след шампионата използва възможността да потренира в различни японски клубове, трупайки ценен опит. Заради ученето тази година не успя да се подготви за участие в големи шампионати и наблегна главно на подготовката си за повишаване на техническата си степен. Възнамерява да продължи да се състезава с амбиция да бъде включена в националния отбор за европейския шампионат в Будапеща през април 2022г.“

В момента Сияна е студент по „Стопанско управление“ във Великотърновския университет.