Бургас има потенциала да посреща мащабни събития в различните дисциплини на Ушу, определен от Световната здравна организация за спорта на 21 век. Около това мнение се обединиха лидерите на организации от 39 страни на Европа. Те бяха част от първата международна конференция на Ушу/Кунг-Фу, която се състоя в рамките на три дни в Бургас.

Форумът беше организиран от президента на Българската и вицепрезидент на Европейска федерации по ушу, Стефан Колев, който след две успешни Световни първенства в дисциплините на ушу в Бургас, получи висока оценка от ръководството на СФУ. Неговата амбиция е да превърне родния си град в световен център за тренировки, обучения и състезания в най-древното китайско бойно изкуство.

Делегацията беше посрещната в Община Бургас от кметът Димитър Николов, бяха направени и презентации на спортната инфраструктура в града и тематични срещи.

„Благодарение на упоритата работа на президента на Българската федерация - Стефан Колев и на неговия динамичен тим можем да съгласуваме бъдещата визия на Ушу в Европа в красивия Бургас. Форумът тук ще създаде история и ще постигне пионерско дело", каза президентът на Европейската федерация и на Белгийския олимпийски комитет – Патрик Ван Кампехаут.

На финала на форума, участниците изразиха увереност, че Европа те първа ще има важна роля в разгръщането на китайските бойни изкуства. Лидерът на Българската и вицепрезидент на Европейската федерация, Стефан Колев изказа своята благодарност за съдействието и партньорството на кмета на Община Бургас – Димитър Николов, председателят на Общински съвет – Бургас, проф. Севдалина Турманова и на ръководството на бизнес хотел „България“.

„Всяка крачка към популяризирането на Бургас и представянето на града като потенциален център за световни събития в нашия спорт е немислима  без уважителното и топло отношение на местната власт и високото ниво на гостоприемство в едно от емблематичните места за настаняване като хотел „България“. Всичко това доведе до високата положителна оценка за нашия град и неговото бъдещо ключово участие в развитието на Ушу“, каза Стефан Колев.