Третото световно първенство по тай чи (тай дзи цюан), един от стиловете на ушу, бе тържествено открито снощи в бургаската спортна зала „Младост“. Това стана в присъствието на състезатели от над 30 държави от 5 континента и с участието на Антъни Го - вицепрезидент на Световната ушу федерация.

Старт на световното даде кметът Димитър Николов. В приветственото си слово той отбеляза съжалението си, че първенството не се провежда в строящата се зала „Арена Бургас“ в жк „Изгрев“, която още не е завършена. Кметът обаче обеща, че когато новото спортно съоръжение отвори врати, то ще стане зала домакин на ушу в България.

Николов заяви още, че от Общината са поканили в залата директорите на бургаските училища, като целта е да се подпомогне практикуването на този спорт в морския град.

Приветствия отправиха още областният управител Вълчо Чолаков, който като бивш състезател по карате има афинитет към бойните изкуства, както и общинският съветник Стефан Колев – президент на Българската федерация по ушу и самият той майстор на бойния спорт.

Откриването не мина без традиционните български фолклорни ритми, демонстрирани от ансамбъл „Атанас Манчев“. Любопитна беше появата на Иван Боримечката - герой от романа на Иван Вазов „Под игото“, в чийто образ се превъплъти актьорът Валери Еличов. Организаторите се бяха спрели на този персонаж като един от символите на българската сила и мъжество. Именно Боримечката обяви имената на страните участници в състезанието, които се наредиха с националните си знамена на игрището в залата.

Най-ефектна част от откриването беше демонстрацията на китайския национален отбор по тай чи. Азиатците показаха същността на този стил на ушу, характеризиращ се с бавни и грациозни движения и комбинацията от силни и меки техники.

Спортната програма започва днес и ще продължи до 2 октомври. Всеки, който иска да се докосне на живо до духа на тай чи, може да посети зала „Младост“, входът е свободен.  

Автор и снимки: Тани Костадинов