Невиждано в България шоу по таекуондо видяха снощи присъстващите в бургаската зала „Младост“. Спектакълът беше дело на най-емблематичния южнокорейски демоотбор по този вид бойно изкуство, който за първи път идва в нашата страна. Азиатците ще изнесат три демонстрации, като Бургас имаше честта да е първият град, където те показаха своите умения.

Шоуто беше спиращо дъха без никакво преувеличение. Корейците показаха невероятни бойни умения, като имаше скокове буквално на 5-6 метра височина. Загадка за обикновения зрител остава как по време на „полета“ един боец успяваше да строши едновременно по 7-8 дъски във въздуха.

Корейците поднесоха и изненада за родната публика – те играха хоро, като всеки един от тях беше окичил българския трибагреник на плещите си. А че бойците не се обучават в някой отдалечен в планината манастир като китайския Шао Лин, стана ясно от танците по модерния в страната им К-поп, който също беше елемент от шоуто.

„Това е най-добрият демоотбор към Световната федерация по таекуондо. Той е еталон за демонстрации в цял свят. Те тренират месеци наред, след това правят турнета, пак се връщат и тренират“, каза Александър Минев, генерален секретар на Българската федерация по таекуондо.

Демоотборът се състои от 16 души – момчета и момичета, ръководени от треньора Чой (7 дан). В корейската делегация бяха и гранд мастер Парк – пратеник на Световната централа по таекуондо в България, както и гранд мастер Юн, който е многократен световен шампион по таекуондо и подпомагащ страната ни да се развива в това бойно изкуство.

Изненада за гостите беше приготвил Бисер Христов – създател на бургаския клуб по таекуондо „ФОРС 2004“. Той им връчи благодарствени плакети за популяризирането на таекуондо в морския град.

Демонстрацията по таекуондо се случи само броени дни преди старта на най-елитното и престижно първенство по таекуондо в света - сериите GRAND PRIX 2019, чийто домакин е София. Най-добрите 32-ма на планетата в олимпийските категории ще се бият за победата, титлата THE BEST OF THE BEASTS и награден фонд от 100 000 долара.