Завърши първият национален шампионат по ушу у нас. Надпреварата, която се проведе в Бургас, показа че родните състезатели се намират в отлична форма и не напразно са носители на куп успехи и отличия на световната и европейска сцена.

Ushu2

Изминалият уикенд в Бургас, се превърна в празникът на българското ушу. Първо в събота почитателите на този спорт, бяха запознати по обстойно с неговата история, както и тази на бургаския клуб „Бей син”. На специална гала вечер, състезатели от 15 клуба от цялата страна направиха демонстрации в различните стилове на ушу.

Всичко започна с кратка предистория на бургаския клуб „Бей Син”, чиито успехи будят у всеки неподправено почитание. Председателят на „Бей Син” Стефан Колев, запозна присъстващите с постигнатото от бургазлии- над 200 спечелени медала на международни турнирни, включително във Виетнам и Китай, където ушуто е традиционен спорт вече повече от хиляда години. „Бей Син” са участници на 14 световни и европейски първенства и имат 4 световни купи.

Програмата продължи в неделя с републикански турнир по ушу. На него участниците показаха завидни умения в различните стилове на ушу, сред които южен и северен. Председателят на „Бей Син” Бургас Стефан Колев остана доволен от нивото на турнира, както и от посещаемостта на състезанието. „Работихме упорито, за да реализираме този празник на българското ушу. Искам да благодаря на всички за чудесната организация, както и за положените доброволни усилия. Доволен съм от нивото на състезателите. Те бяха чудесни. Надявам се с този турнир да положим основата на подобен род състезания у нас”, заяви за gramofona.com, господин Колев. На бургаските бойци им предстои участие на световно и европейско първенство, както и на други силни турнир с участници от Европа, Азия и Африка, информира още Стефан Колев.

Kolev

Президентът на клуб "Бей Син" и неговите възпитаници се готвят за нови успехи

Сред присъстващите бе и вице президентът на българската ушу федерация – Георги Деничин. „Оценям този турнир като нещо доста положително за нашата федерация. Радостен съм, че с Стефан Колев успяваме да обединим клубовете в родната федерация, след години на противоречия. Надявам се за бъдеще да успеем да активизираме спортния календар с повече надпревари като тази в Бургас. След това, което видях тук съм уверен, че вече имаме сили да го направим”, заяви специално за gramofona.com Деничин.

снимки: Митко Димитров