Той е 15 пъти национален шампион по карате, трети е на Европейското по шотокан през 2018 г. в Албена и печели трето място на престижно състезание в Германия. Само преди дни бе отличен с приза "Детски треньор на годината" от сдружение "Дете на годината".

Как малкият Йован Атанасов не пожела подарък за рождения си ден, за да може да стане професионален състезател и по настоящем треньор в карате клуб "Цанев" клон Бургас. Представяме Ви една любопитна история с порасналото момче, за което каратето е всичко.

От 7-годишен Атанасов е фен на бойните изкуства. Редовно гледа от екрана филми с легендите по карате, айкидо и кунг фу. Мечтал да прилича на американския киноактьор Лий Юен Кам, известен с псевдонима си Брус Лий.

„До нас имаше зала по карате и на рождения си ден вместо подарък исках да ме запишат да тренирам. В началото родителите ми бяха против, защото се притесняваха, че ще ме набият в залата, но успях да ги убедя и каратето стана начин на живот“, сподели откровено за Грамофона нюз Йован.

Освен на самозащита, спортът го е научил и на комплекс от ценни качества – уважение, дисциплина, отборен дух. „Всички тези неща освен в залата, помагат много и в живота. Имало е моменти, в които приятелите ми излизаха навън, играеха и се разнообразяваха с различни неща, докато аз тренирах за състезания. Не съжалявам, че съм пропуснал забавните моменти, защото дадох всичко от себе си в залата, след което усиленият труд ми се върна като медали и постижения“, казва Атанасов.

От малък той мечтаел да стане треньор и сега е много щастлив от получения приз. „Преди години се надявах да съм избран за дете на годината и да се кача на стълбичката като шампион. Когато получих приза чувството бе два пъти по-хубаво. Настръхнах и всичко ми се обърна отвътре, бях най-щастливият човек на земята“, споделя още инструкторът.

Освен треньор, Йован е и приятел на децата, които тренира. Той обучава състезатели на възраст между 4 и 18 години. Казва, че освен да ги тренира за сила, бързина и техника, той им преподава и различни игри, в които те се сприятеляват и са като едно семейство.

„Постоянно има казвам, че трябва да уважават всеки един в залата и извън нея. Трябва да са постоянни, да идват на тренировки редовно и да дават всичко от себе си“, допълва още опитният каратист.

Както във всеки един спорт, така и в каратето могат да се получат контузии по време на тренировка или загрявка, уточнява Йован. „В нашия спорт децата имат правото да се удрят в корема, но не и в главата. Много трудно може да се стигне до инцидент с травма на главата. Тренирането не им пречи да се развиват спокойно и така децата могат да спортуват нормално и да не се притесняват за здравето си“, обясни Атанасов.

Той не посочва кои са по-добри каратисти – мъжете или жените, но счита, че всеки може да постигне повече от другия, в зависимост колко тренира и как се раздава на тренировка.

В свободното си време Йован държи да поддържа страхотната си форма, защото ако я загуби, няма какво да покаже на децата. В скоро време обмисля да изучава начална педагогика, тъй като специалността е свързана също с работа с деца. Пожелава си да достигне до повече хора и да развива клуба успешно.