След двугодишната ковид криза Бургас най-после ще приеме Европейското първенство по ушу и кунгфу, което бе отлагано няколко пъти заради здравните рестрикции.

Спортното събитие ще се проведе от 12 до 15 май в бургаската спортна зала „Младост“, която бе инспектирана официално от делегация на европейската централа, съобщиха организаторите. Специално у нас от Турция пристигна вицепрезидентът на европейската федерация по ушу Абдулрахман Акюз, който бе посрещнат от президента на родната федерация Стефан Колев. С делегацията пристигнаха и  водещи треньори и инженери, които представиха иновативна система за оценяване на състезателите. Официалните лица посетиха и базата най-големия тренировъчен център по ушу в ЕС, чийто строителство е към своя край.

Домакинството е поредно признание за Бургас, след като морският град и страната ни бе избрана за домакин на най-големите форуми в света по ушу, изнесени от Азия – Световното първенство за младежи през 2016 г. и това по тайдзи цюан през 2018 г.

Шампионатът на стария континент през месец май е в OPEN формат, което ще позволи и на страни извън Европа и ЕС да се включат в надпреварата. До момента заявка за участие са дали повече от 300 атлети от 15 държави.

От тази година пък изучаването на най-древното китайско изкуство вече е с официална бакалавърска програма в НСА „В. Левски“, а ушу бе определен от Световната здравна организация на спорт на 21 век заради уникалните ползи, които той носи на здравето на ума и тялото.