Бургас ще бъде домакин на Европейското първенство по Ушу и Кунг Фу, което бе отлагано няколко пъти заради здравните рестрикции.

Спортното събитие ще се проведе от 12 до 15 май в бургаската спортна зала „Младост“, която бе инспектирана от делегация на европейската централа. Това съобщиха от пресцентъра на община Бургас.

Специално у нас от Турция пристигна вицепрезидентът на европейската федерация по ушу Абдулрахман Акюз, който бе посрещнат от президентът на родната федерация Стефан Колев.

С делегацията дойдоха и водещи треньори и инженери, които представиха иновативна система за оценяване на състезателите. Официалните лица посетиха и базата най-големия тренировъчен център по ушу в ЕС, чийто строителство е към своя край.

Домакинството е поредно признание за Бургас, след като морският град и страната ни бе избрана за домакин на най-големите форуми в света по ушу изнесени от Азия – Световното първенство за младежи през 2016г. и това по Тайдзи цюан през 2018г.

Шампионатът на стария континент през месец май е в OPEN формат, което ще позволи и на страни извън Европа и ЕС да се включат в надпреварата. До момента заявка за участие са дали повече от 300 атлети от 15 държави.

От тази година изучаването на най-древното китайско изкуство вече е с официална бакалавърска програма в НСА „В.Левски“, а ушу бе определен от Световната здравна организация на спорт на 21 век, заради уникалните ползи, които той носи за ума и тялото.

Снимка: Karate.ru