Бургас е избран за домакин на Европейското първенство по ушу през 2020 година, съобщиха от Българската федерация по този вид боен спорт. Решението е взето на конгреса на Европейската федерация по ушу на 4 януари. Състезанието ще се проведе от 28 до 31 май.

Град Бургас отново спечели домакинството на престижно международно състезание по бойни спортове. През 2016 и 2018 година градът прие две световни надпревари – 6-ото световно първенство по ушу за младежи и 3-ото световно първенство по тайчичуан. Световното по ушу за младежи през 2016 г. беше първото състезание от подобен ранг, организирано в страна извън азиатския континент.

По време на конгреса на 4 януари е взето и друго важно решение - в европейската столица Брюксел е възстановена НПО "Европейска федерация по ушу", която до 2014 година беше признат член на Световната федерация по ушу. За президент на федерацията е избран белгиецът Патрик Ван Кампенхут, а вицепрезиденти са Стефан Колев, който е президент на Българската федерация по ушу и председател на Тракийско дружество "Странджа" - Бургас, както и Абдурхаман Акюз от Турция. Вицепрезидентът на Българската федерация по ушу – Петър Драгове, пък е избран за спортен директор на Европейската федерация.