"Благодаря на Община Бургас, че подпомогна участието и подготовка на нашите състезатели за Европейското по ушу в Москва. Медалите, които спечелихме и успехите, които завоювахме там, са нашият отчет за работата, която сме свършили". Това каза Стефан Колев - президент на БФУ, по време на представянето на отличията от XVI Европейско първенство по ушу в Москва.

11-годишната Деница Колева от СК "Бей Син" - Бургас спечели 2 златни медала в традиционните стилове "Тайчи Чуан" (юмрук) и "Тайчи Дзен" (меч). Тя е достоен последовател на своя баща Стефан Колев и по-голямата си сестра Камелия, които са световни шампиони. Талантливата състезателка днес навърши 12 години и за успехите си получи грамота и цветя от кмета Димитър Николов, както и подарък от зам.-кмета по здравеопазване и спорт д-р Лорис Мануелян.

6-членна делегация, водена от президента на Българската федерация по ушу -  Стефан Колев, Васил Вълков - треньор, Степан Дадурян, Васил Симов, Йордан Янков и шампионката Деница Колева, представиха страната ни на Европейското първенство.

"За първи път имаме такива успехи в най-тежката дисциплина - Сан Да.  За първи път имаме и голяма победа - медалист, който се класира на финала и показа къде е българската сила", каза още Колев.

В бойния стил Сан Да ни представиха Васил Симов и Йордан Янков. Двамата състезатели са познати в Бургас като изявени кикбоксьори. Янков е двукратен вицесветовен по кикбокс и световен по Муай Тай и многократен национален шампион. В последните 7 години е в десетката на Спортист на Бургас. За двамата състезатели участието на това Европейско беше предизвикателство. Васил Симов завърши на 5 място, а Янков спечели сребро. Национален треньор е Васил Вълков - доказан специалист в бойните спортове. Златото остана за Ямил Мусаев от Русия, който е трикратен световен и двукратен европейски шампион в този спорт. Въпреки това срещата  е била равностойна

 

Националните отбори на общо 29 държави са взели участие в престижната надпревара.