Армията и полицията да завардят пътищата и да контролират движението на домашни прасета, искат свиневъди.

Според представители на бранша, за да се справи държавата с африканската чума по свинете, трябват строги мерки. Едно от исканията им е да се забрани отглеждането на прасета в задния двор по сега действащата нормативна уредба.

Става въпрос за домашните животни, които в момента не се регистрират от стопаните им. „Животните, дори и в задния двор, трябва да бъдат регистрирани и маркирани.

В момента никой не знае какъв е произходът на тези прасета. Къде са раждани, от къде идват. Движението им трябва да бъде регламентирано“, обявиха на пресконференция от Асоциацията на свиневъдите.

В момента подобно отглеждане на прасета е позволено от наредба, която е одобрена през 2006 год. тогава обаче никой не е предполагал, че африканската чума може да засегне България и да бъде опасна и за свиневъдите, обясни Румен Караманов.

От Асоциацията са категорични, че нови огнища на заразата ще  се появяват постоянно, ако няма твърда намеса от страна на държавата. „Проблемът е, че е намесена политика. Тя няма място тук, ако искаме да решим проблема“, допълни още Караманов.