В 5 от селата на община Сунгурларе в момента има сериозен проблем с водата. Причината е, че тези села не са свързани с язовир, а получават вода от собствени водоизточици. Това са кладенци и подземни води, които обаче изчезват през лятото.

„Зимата проблеми няма, но лятото, когато не вали дъжд, подземните води пресъхват“, обясниха от местата администрация. Недостиг на вода в момента има в Садово, Костен, Вълчин, Есен и Ведрово.

В три от селата вече са открити алтернативни водоизточници, поставени са и помпи, и в момента се правят тестове дали водата ще стигне за населените места, за да няма там воден режим.

„Сериозен проблем е, че когато вечер водата се пусне, хората почват да поливат насажденията си. Тази вода е само за питейни нужди, тя не трябва да се използва за напояване“, напомнят от общинската управа и допълват, че всички села разполагат с чешми, от които хората могат да пълнят вода и за поливане.

От там уточниха, че две цистерни са на разположение и при необходимост питейна вода може да се достави до всяко едно село. До момента обаче никой не е заявил подобно желание.