Големите наводнения по Южното Черноморие вкараха в морето тонове боклуци. На този етап замърсяването ще остане в пострадалите райони, но в дългосрочен план то може да има огромен негативен ефект, казват от Института по океанология.

„Свидетели сме на локално замърсяване. По пътя на тези води бяха пометени големи отломки от каравани, коли и други. Те са тежки и най-вероятно ще останат по бреговете. По-силните североизточни ветрове може да изкарат по-леките отпадъци на сушата и да бъдат понесени от теченията. Отпадъците са основно свързани с бита – газови бутилки, части от каравани, рамки от прозорци, стекове от минерална вода“, обясни гл. асистент Радослава Бекова от Института по океанология.

По думите ѝ отпадъците трябва да бъдат извадени с помощта на водолази и специализирана техника.

„Най-вероятно те няма да имат пряко отражение върху екосистемата, но тези отпадъци биха повлияли в по-дългосрочен аспект, когато започнат да се раздробяват вследствие на вълните, слънцето, водата. Може да стигнат до образуването на микрочастици, които да попаднат в хранителната верига“, предупреждава Радослава Бекова.

Плаж „Силистар“ след Синеморец остава откъснат след пороя. Причината е, че мостът, по който се отива до плажа, е отнесен от прииждащата вода в деня на бедствието. Вариантът да се стигне до красивата водна ивица засега е само по вода.

Плаж „Велека“ за пореден ден се почиства от доброволци от тоновете клони и отпадъци. Ситуацията на плаж „Перла“ в Приморско вече е спокойна.

Източник: bTV