Няма риск от преливане на язовира в Съдиево. В момента нивото на водата е на около 1,2 метра под критичната точка, което означава, че съоръжението разполага с достатъчно свободен обем.

Това е установила проверката, която вчера екип на Агенцията за държавен метрологичен и технически надзор е извършила. До нея се стигна след сигнал на жители от айтоското село, които са притеснени, че язовирът крие риск от преливане.

„От вчера язовирът се изпуска контролирано. Наблюдаваме го, опасност няма“, коментира за Gramofona.com и кметът на Съдиево Щерион Щерионов. Той уточни, че самият язовир е в изключително добро състояние. Стените му са укрепени и всички системи работят добре.

Единственото притеснение е, че над съдиевския язовир има други по-малки язовири. „При силен дъжд не знаем какво количество вода може да дойде към нас. Никой не може да предположи това“, обясни Щерионов.

От Областната администрация допълниха, че съоръжението в Съдиево вече е проверявано. „При последната проверка обемът му е бил свободен на 50%, каквито са и изискванията. От тогава не е валяло толкова много, че да се достигнат критични нива“, убедени са от администрацията на Вълчо Чолаков.

 

Снимка: БНР - Бургас