Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Случаите са от петък. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо 10. 

 

„Положителните резултати на четирите деца са потвърдени от лаборатории в града в петък следобед. Днес колегите от епидемиологичните проучвания ще уточнят кой лекар е преглеждал децата, кой трябва да пусне бързо известие“, каза д-р Мирослава Киселкова - началник отдел "Противоепидемичен контрол" в РЗИ. За да влязат официално в статистиката на новорегистрираните случаи трябва да се получи бързо известие от лабораторията за потвърден резултат и от специалист, който е диагностицирал заболяването. Очаква се това да стане утре.

Пет от другите общо шест случая в Бургас отново са на деца.

„Имаме регистрирано дете, което е под една годишна възраст, но е с трите дози имунизация срещу коклюш за възрастта. В същото време имаме и два случая на 9-годишни деца, едното от които – момиче от Бургас няма нито една имунизация срещу заболяването“, посочи д-р Киселкова.

Сред заразените са ученици на 13 и 17 години, както и възрастен мъж на 62 години, чиито имунизационен статус е неясен.

Между случаите няма връзка, смята се, че заразяването е станало чрез безсимптомни заразоносители. Контактните лица се наблюдават 14 дни, уточни д-р Киселкова. През това време се проверяват направените им ваксини  и ако има пропуски – дозите се наваксат.

Имунизационна схема за децата в България срещу коклюш включва имунизация с 6-валентна ваксина на 2, 3 и 4 месеца. След това 5-валентна ваксина се слага на децата на 2-годишна възраст,  4-валентна на 6 години и последната имунизация с 3-валентна ваксина се прави на 12 години.

Здравните власти апелират за редовни имунизации на децата, за да не се разпространяват случаите.

 

 

 

 

Източник: https://bnr.bg/burgas/