Нивата на циановодород и сероводород в промишлената зона на Карнобат отново са се повишили. Това съобщи областният управител Пламен Янев. Той уточни, че все още има риск за хората, за това и работният процес на този етап няма да се поднови.

Над 400 души от кабелния завод в града са били евакуирани днес. Причината е химическо замърсяване. Неуточнена до момента субстанция е попаднала в канализация, която обслужва тази зона.

За щастие тя не е свързана с градската канализация и риск за жителите на Карнобат няма. Вече има подозрения от къде може да е замърсяването, заяви Пламен Янев. Той уточни, че към момента няма данни замърсител да е кабелният завод.

„Засегнат е основно той, защото шахтата там е прекалено близко“, каза Янев. Според него замърсителят е предприятие, на което това не е характерната дейност.  „Нямаме предприятие на тази територия, което да е декларирало досега, че оперира с такъв тип химикали. Ясно е химическото съединение, но не се знае каква точно субстанция се е използвала“, допълни Янев.

На място са изпратени екипи на РЗИ, РИОСВ и Пожарната. След подадения тази сутрин сигнал за силна и задушлива миризма са предприети серия от мерки и нивата на замърсяване са спаднали. В момента обаче се отчитало ново завишение, обясни областният управител.