До края на юни градските мостове в Царево, които пострадаха при бедственото наводнение през септември, ще бъдат възстановени. Това отговори кметът на морската община Марин Киров на питане в общинския съвет.

На 25 януари ще започне разчистването на градските мостове и подготовката им за строителство. До края на февруари ще са готови техническите проекти и ще започне тяхното съгласуване. Очаква се до края на юни съоръженията да бъдат ремонтирани. Договорите за тях са сключени от предишния кмет инж. Георги Лапчев и в тях има ясно описани срокове, обясни градоначалникът. „Приоритет ни е моста към кв. Василико“, подчерта Марин Киров. Той допълни, че местната администрация има готовност да реагира и да осигури алтернативен път към квартала, ако изпълнителят не успее да спази сроковете по договора.

За пътя и моста към Лозенец вече е обявена обществена поръчка. Очаква се до лятото да има избран изпълнител и да започне работата по възстановяването на инфраструктурата, обясни още Марин Киров.

Вече е започнала работата и по укрепването на двата язовира над Лозенец. Вече се почиства язовирната стена на малкия, всеки момент ще започне и почистването на големия язовир.

400 хил. лева са събрани по сметката за дарения, която беше разкрита след тежкото бедствие от 5 септември. Средствата ще бъдат използвани за обезщетение на местните хора и малкия бизнес, които пострадаха. Постъпили са 50 заявления, които в момента проверяват. Очаква се докладната на комисията да бъде готов до дни и да влезе за обсъждане на следващото заседание на местния парламент.