100-тонен кран и 41-тонен багер разрушават компрометирания мост на пътя Царево – Ахтопол.

Днес трябва да започне монтирането на понтонните съоръжения, които временно ще възстановят разрушения мост. Съоръжението пострада сериозно при тежките наводнения от 5 септември.

По временния понтонен мост ще могат да преминават превозни средства до 12 тона, уточниха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Предвид големият габарит и тегло безопасното движение на транспортната техниката се извършва по-бавно.

До изграждането на временното съоръжение трафикът е насочен по обходен маршрут.

Превозните средства до 12 т от Царево в посока Ахтопол преминават по третокласния път III-9901 Китен – Царево, подминава се входът за Царево и на следващата отбивка се завива наляво покрай електроразпределителната станция и пожарната. След това се преминава през квартал „Мандрата“ до ул. „Нестинарка“, през квартал „Василико“, къмпинг „Нестинарка“ до кръстовището за село Бродилово и от третокласния път III-9901 до Ахтопол и обратно.

Движението по пътя Царево – Малко Търново след с. Изгрев е ограничено в една лента по съоръжението за МПС до 3,5 т. То също е компрометирано от обилните валежи. В момента се правят огледи и се описват щетите.

По съоръжението над р. Караагач между Китен и Царево е въведена временна организация на движение в една лента за МПС до 12 т, поради необходимостта от стабилизиране на преходна плоча преди моста.

Агенция „Пътна инфраструктура“ и пътноподдържащата фирма предприе спешни мерки за почистване на пътищата в района на Царево от свлечените камъни, земна маса и дървета, като към района на бедствието е насочена допълнителна техника и екипи. Продължава обследването и описването на щетите на участъците и съоръженията, които за засегнати от обилните валежи.