Борислава Христова, която беше в състава на бургаския „Нефтохимик“ през 2014 г., остави значима следа в колежанския баскетбол в САЩ. 22-годишната състезателка се превърна в най-резултатния играч в историята на университета във Вашингтон, съобщи dnevnik.bg.

Христова вкара 26 точки при победата на тима с 96:75 срещу "Калифорния", с което подобри 38-годишния рекорд на Джейн Егърт. Тя държеше върховото постижение с 1967 точки, реализирани в периода 1977-1982 г., но българката я задмина и вече има 1986 точки.

"За мен е огромна чест името ми да бъде до някои от великите състезателки, които са играли за университета във Вашингтон. Този рекорд беше поставен благодарение на група хора, като съм благодарна на всички треньори и съотборници. Благодаря на всички, които ми помогнаха да го направя", каза Христова след мача.

Тя се нуждаеше от девет точки, за да стигне до рекорда. Христова записа името си в историята след добра самостоятелна игра и кош в края на първата четвърт.

Това беше 45-и мач, в който българката вкарва 20 или повече точки. Двубоят беше белязан и от постижение за Ками Етридж, която записа победа № 100 в треньорската си кариера.

Христова е в университета от 2015 г. със специалност "Спортен мениджмънт". През миналия сезон тя се представи силно и завърши със средно по 20 точки и шест борби на мач.

Тя прави първите си стъпки в баскетбола в "Черно море", като е играла още за университета в Истанбул и "Нефтохимик".

Снимка: basketball.bg