Природният газ трябва да поскъпне с почти 5 процента от 1 януари 2019 г., сочат предварителните разчети на държавната "Булгаргаз", съобщава Дневник.

На сайта си компанията мотивира предложението си с по-високите доставни цени на синьото гориво и поскъпването на щатския долар. Прогнозната цена на природния газ отчита влиянието на ценообразуващите фактори към 8 ноември и не е окончателна. Окончателното предложение на "Булгаргаз" а утвърждаване цената на природния газ за периода януари - март 2019 г. ще бъде внесено на 11 декември.

Очаква се Комисията за енергийно и водно регулиране да определи през декември цената, по която ще се продава природният газ през първото тримесечие на 2019 г. От размера на поскъпването ще зависи и дали ще има корекция в цената на парното и топлата вода.

Последното поскъпване на природния газ беше от началото на четвъртото тримесечие на 2018 г. - с 13.89 %. В резултат с между 3 и 9 % се вдигна цената на парното за различните топлофикации.

През третото тримесечие цената на газа беше повишена с 10.81 %, а на парното - средно със 7.33 %. През април регулаторът вдигна цената на газа с 2.6 %, а през януари 2018 г. - с 2.82 %, но и в двата случая не пипна цената на парното. Според експерти всяка промяна в цената на природния газ с 5 на сто неминуемо води до промяна в цената и на парното.