Над 40 суперавтомобила финишираха на „Марина Диневи“ в Свети Влас по време на десетото юбилейно издание на „Премиум рали София – Свети Влас“, съобщиха организаторите на надпреварата. Още в ранния следобед яхтеното пристанище в курортното градче се изпълни с туристи и запалени фенове, които станаха свидетели на впечатляващо шоу и оспорвана битка за най-добър звук.

Първото място в генералното класиране със 166 точки грабна отборът на Porsche 911 Turbo S (991.2), който показа безапелационни резултати. Веднага след тях на почетното второ място се нареди екипажът на Ferrari Pista с 163 точки, а третото място остана за отборът с Porsche 911 Turbo S (992) с 160 точки. Наградите бяха връчени на участниците от любимеца на българската публика – актьора Мариан Вълев, станал популярен с ролята си на Куката в сериала „Под прикритие“.

Сред мощните зверове на „Марина Диневи“ се откроиха McLaren 570S, който се слави като най-лекият автомобил в своя клас с тегло от 1,452 кг и мощност от 562 к.с. От страната на изгряващото слънце присъстваше наследникът на една легенда, а именно Toyota Supra. Към тях се присъединиха Lamborghini Murcielago LP640, 16 години след представянето му, този автомобил продължава да чупи вратовете на всеки, покрай когото мине. Още един много специален автомобил, също от Италия, а именно Ferrari Pista, няма нужда от представяне, тъй като името е близко до българското значение на думата. Това е специален вариант на модела 488, при който мощността на модела е увеличена до 720 к.с. и 770 н.м. въртящ момент и 91 кг по-лека от стандартния модел. „Талисманът“ на Сезон 2022 е Ferrari Roma, предоставен от автомобилния партньор на Ралито Eurolink, който събра погледите на всички гости и зрители.

Тази година участниците премериха конски сили на писта Intercity Istanbul Park, която беше част от Формула 1 през 2021 година. Дълга е 5.33 километра и включва 14 завоя, като най-острият от тях е само с радиус от 15 м, а старт-финалната права е с дължина от 650 метра. Битката за първото място на пистата се оказа по-ожесточена от всякога, тъй като нищо не беше решено до самия край на сесията отредена за участниците. Два екипажа с Mercedes AMG GTR и Porsche 911 GT3 RS непрекъснато си разменяха първа и втора позиция, като времето винаги беше в рамките на 1-2 десети от секундата. Времената на пистата започнаха от 2:29 и в продължение на сесията участниците успяха да достигнат до времена в обхвата на 2:09. Безапелационният победител в time attack надпреварата излезе екипажът на Mercedes AMG GTR с време от 2:08,98.

Снимки: Любо Киров (Blacknova Studio), Антъни Донков и Светослав Ханджийски