Рекордният брой от 67 пилоти са заявили участие в тазгодишното издание на автомобилната надпревара "Писта Бургас". Състезанието е 5 кръг от Националния пистов шампионат на затворен маршрут.

За зрителите са обособени специализирани зони. За първи път са осигурени два безплатни паркинга - на "Кроношпан" и на ул. "Крайезерна". Това стана ясно на пресконференция по повод официалното откриване на автомобилното състезание.

Мащабният форум ще се проведе на 19 и 20 октомври. Утре, 19 октомври (събота) от 13.00 часа  започват квалификациите за място в стартовата решетка. Официалният старт е обявен за неделя, 20 октомври, от 10.30. Награждаването ще започне от 14.00 часа.

Тази година пилотите ще се състезават за две шампионски титли - спорт и купа "Лада". Има и 5 специални награди - 4 за рекорд и феърплей, както и награда на публиката  - "Пилот на деня".

"Това е най-атрактивното спортно събитие. Тази година се очакват между 15 000 - 20 000 любители на екстремните преживявания. Апелираме гражданите да са внимателни и да следват указателните табели, за да се избегне всеки риск"- коментира зам.-кметът по спорт Лорис Мануелян.

"Избрано е трасе, което ще създаде най-малко неудобства на гражданите. Пътят е нов, асфалтовата настилка е много добра" - каза Радко Петров, изпълнителен директор на автомобилен спортен клуб "Вромос" и организатор на Писта Бургас.

Сред  автомобилните асове, които ще вземат участие в надпреварата, са Константин Маршавелов с „Мицубиши Лансър Ево 10“, Пламен Камбуров с „Мицубиши Лансър Ево 9“, Иван Влъчков и други.

Драконовските мерки за сигурност включват и специализиран превоз, осигурен от "Бургасбус", който ще извозва зрителите от обособените зони за наблюдение.

Снимка: Митко Димитров