С годините ръчните скорости стават все по-малко търсени, каза пред Gramofona.com Христо Дамянов, от отдел продажби в „Бова Кар“-Бургас. „В световен мащаб при повечето автомобилни производители тенденцията показва по-малко ръчни скорости. Дори при някои модели ръчна скоростна кутия не се предлага. Автоматичната е по-ефективната и по-удобната за човека, който шофира“, обясни Дамянов.

Доста спортни модели на BMW все още се поддържат с ръчни скорости заради концепцията на самия автомобил, коментира още представителят на „Бова Кар“.

Дамянов поясни, че преди години ръчните скорости са били по-ефективни, а разходът на автомобилите доста по-малък.

„Сега е обратното-при автоматичните скорости колата върви по-добре и гори по-малко, тъй като човек не може толкова добре да сменя скоростите, както компютърът. За хората, които са запознати нормалните скоростни кутии са шестстепенни, а автоматикът е осемстепенен, което го прави доста по-ефективен“, обясни Данянов.

BMW показа десет от автомобилите си на Есенното изложение „За Туризма от А до Я“, 2016, което се проведе през уикенда в хотел „Котва“ в Несебър. Автомобилите, които посетителите видяха, не са нови, а малко употребявани, но от почти цялата гама на марката.

„Доста хора проявяват интерес не към чисто нови автомобили, а към малко употребявани, тъй като те имат вече минимален пробег, цената е доста по-ниска“, обясни Дамянов.

Два от автомобилите на изложението са флагманът на марката. Те са най-висококачествените коли, произвеждани някога от човечеството, произведени само преди няколко месеца, допълни Дамянов.

„Автомобилите са доста специални. Те са всичко, което BMW са измислили до момента – лукс, динамика и дизайн. Други две от колите също са много специални, защото са с индивидуално оборудване, каза още Дамянов.

От „Бова Кар“ напомнят на своите клиенти, че предлагат уникални финансови условия при закупуването на автомобил. „Едно от предложенията е за безлихвен лизинг, което е прецедент в нашата история. Нормалният лизинг за нашите автомобили е преференциален, независимо дали са чисто нови или на километри, а процентът на оскъпяване е минимален. Всеки, който е ползвал лизинг, в момента ще бъде изненадан колко добри са условията“, допълни Дамянов.

По думите му през последните години се води инициатива за по-висока мощност на автомобилите и по-нисък разход на гориво. „Това звучи нереално, но се постига. Марката BMW е различна и германците казват, че за да видите автомобила, трябва да го покарате“, каза още Дамянов.