Екотрабант на две колела изуми посетителите на Парада за класически автомобили и мотициклети, който се провежда на алеите до експоцентър „Флора“ в Бургас. Странното возило, което е нещо средно между велосипед, мотопед и мотоциклет, е собственост на Мариана Николова.

„Не ме пипайте, за да бъда все така атрактивна“ – гласи надпис върху двуколесното превозно средство, което направи няколко обиколки по велоалеята, събирайки изненаданите погледи на многобройните минувачи.

Друг трабант, но амфибия, също е сред най-атрактивните експонати на ретропарада. Той може да се използва и като лодка, снабден е с мрежа и котва, а воланът му е във формата на корабен рул.

„Буик Мастер ДеЛукс“ от 1928 г. е един от най-старите автомобили на тазгодишния ретропарад. Близо до него е паркиран още по-възрастният „Форд ТТ“ от 1924 г.

Сред експонатите са и два дълги линкълна – единият МК 4 от 1976, а другият – МК 5 от 1979 г.

Много широко представяне имат соцвозилата. Особено москвичите са няколко десетки – различни модели от 50-те до 80-те години на двайсети век.

Фотообективът на Gramofona.com улови музиканта Диан Вълев-Дишо, фронтмен на бургаската рок група FOUR, зад волана на „Волга“ от 1978 г. Рокаджията е известен със страстта си към ретроавтомобилите. Той е голям почитател на автомобилния спорт.

Мотоциклетите също са представени достойно с повече от 10 модела. Особено внимание привлича паркираният между тях германски трактор Lanz Bulldog, собственост на Клеменс Грьонигер.

В ретропарада участват около 150 превозни средства, притежание на български и чуждестранни колекционери. В рамките на събитието ще бъде представена книгата на известния сръбския автомобилен историк и писател Небойша Джорджевич. Той е президент на Обществото на автомобилните историци в Сърбия, което всяка година през април организира най-голямото събитие за класически автомобили в западната ни съседка.