Залата на областната управа в Бургас едва побра хората, желаещи да се присъединят към възпоменателното събитие – концерт в памет на жертвите от терористичния атентат на бургаското летище на 18 юли.

Организатори на проявата са Атлантическият клуб в България и бургаската еврейска организация „Шалом", подкрепени от Областна управа и Община Бургас.

 

 

 

Съболезнования към семействата на невинните жертви и увереност, че не бива да се допуска подобни трагедии да се повтарят изразиха в словата си областният управител Константин Гребенаров, кметът Димитър Николов, председателят на Атлантически клуб-България Соломон Паси и посланикът на Израел в България Н. Пр. Камиса Рас, който изказа благодарност на всички, изразили съпричастие към трагедията и специално на кмета на Бургас, областния управител и лекарите, оказали помощ в тежките часове

след атентата. Посланик Рас изказа увереността на своето правителство, че трагичното събитие няма да попречи, а напротив – ще заздрави още повече връзките между Израел и България. От своя страна кметът Николов подчерта, че събитията от 18 юли са изиграли обединяваща роля за гражданите на Бургас. „Моля се подобни инциденти да не се случват вече никога и никъде по света”, заяви той.

Събитието уважиха почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов, генералният консул на Република Турция в Бургас Джем Улсой, представители на еврейската общност, общественици, граждани.

 

Освен с великолепни изпълнения на еврейски песни, Лика Ешкенази пое и ролята на водещ на концерта в памет на шестте жертви на атентата от 18 юли. Пред портретите на загиналите, пред които горяха свещи и бяха положени цветя изпратиха вълнуващите си музикални послания за един мирен свят вокален квинтет „ Аква - Делия”, бургаският хор "Мазал" към организация „Шалом”-Бургас и ученици от бургаското музикално училище.