В последните години Бургас е привлекателна дестинация за множество западни изпълнители, които се изявяват на Морската гара по време на Spice Music Festival и Burgas Summer Live. Любопитна тенденция обаче се забелязва тази година – засилен интерес от руски музиканти. И то не какви да е, а знаменити изпълнители.

Проверка на Gramofona.com в profconcerts.com установи, че три популярни руски имена са заявили концерти в Бургас през пролетта и лятото на 2024 г.

На 26 април в Операта ще се изяви Борис Гребенщиков – основател и вокалист на група „Аквариум“. Известен е под творческия си псевдоним БГ. Наричан е „бащата на руския рок“ и „първата съветска международна рокзвезда“. Има десетки издадени албуми в състава на „Аквариум“ и над 10 самостоятелни албума. Освен това композира и филмова музика.

Гребенщиков ще изпълни песни от новия си миниалбум БОГРУКИНОГ, както и най-любимите парчета на група „Аквариум“.

На празничния 1 май в конферентната зала на хотел „България“ ще гостува Виктор Шендерович – руски сатирик, писател, сценарист и радиоводещ. Най-известен е като сценарист на популярното политическо куклено шоу „Кукли“, което се излъчва по НТВ от 1994 до 2002 г.

Шендерович е отявлен критик на управлението на Владимир Путин. На 30 декември 2021 г. Министерството на правосъдието на Русия го добави към своя списък с „чуждестранни агенти“, което го накара 12 дни по-късно да емигрира в Полша.

В Бургас московчанинът ще представи новата си програма „Театр одного Шендеровича“ – негова иронична изповед за най-ярките истории от няколко десетилетия, най-добрите журналистически текстове от последните години... След концерта ще отговаря на въпроси и ще раздава автографи.

Легендарната група „Машина времени“ ще забие в Летния театър на 19 юли. Концертът в Бургас е част от турнето по повод 55-годишнината от основаването на рок бандата.

Съставът на групата включва основателя и автор на повечето песни Андрей Макаревич (вокали, китара, клавишни), Александър Кутиков (вокали, бас китара), Валерий Ефремов (барабани), Игор Хомич (китара), Александър Льовочкин (клавишни, беквокали), Александър Дитковски (тромпет, беквокали, тамбура, мелодика) и Кирил Ипатов (перкусии).

Музикантите пристигат с актуалната концертна програма „Мы Рядом“, включваща песни от последния им албум „В метре“ плюс всички класики от повече от половинвековното им съществуване, като „Поворот“, „За тех, кто в море“, „Марионетки“, „Однажды мир прогнется под нас“.

Руските изпълнители явно разчитат и на посещение от немалкото техни сънародници, живеещи по Южното Черноморие, които няма да пожалят по 40-50 евро (каквито са цените на билетите), за да видят своите любимци далеч от родината.