Бургас ще бъде домакин за първи път на Национална олимпиада за музика и танц 2021 г. Подробности за престижния конкурс съобщи по-рано днес пред журналисти организаторът Евгения Трофимчук.

Надпреварата ще се състои на 9 и 10 октомври в най-новото бургаско бижу – сградата на НХК. Трофимчук уточни, че записването за конкурса вече е започнало на сайта www.danceolympiad.org и ще приключи на първи октомври. Минималната възраст на участниците е 3 години. Всеки жанр ще бъда разделен на три нива – дебют, премиер и елит, като ниво елит се отнася за професионалистите. Всяко ниво ще предлага и различни възрастови групи.

„Ние не развиваме танца като спорт, а като култура. Поддържаме желанието на децата да пеят, свирят, танцуват – да се занимават с нещо прекрасно и от това да имат позитивни емоции и да се чувстват щастливи“, коментира Евгения Трофимчук.

Събитието ще се проведе при спазване на всички противоемидемични мерки, увериха и от община Бургас, които застават твърдо зад мероприятието.

„На финала ще връчим награда на талантливо дете от Бургас, което се включи в конкурса“, каза зам.-кметът по култура Диана Саватева.

„Няма да има струпване на хора и ще бъде направена добра организация. На четирите врати в залата ще има по двама души, които ще следят за това както децата, така и преподавателите да бъдат с маски. Смятам, че ще се получи добро събитие. Хората ще могат да го гледат онлайн, на сайта на организаторите и най-вероятно на изнесен екран“, обясни и председателят на Комисията по туризъм към Общински съвет Бургас Мария Маркова.

В журито ще бъдат Сара-Нора Кръстева, Марта Петкова, Галина Калчева. Участие в надпреварада вече са потвърдили от различни градове в страната – Велико Търново, Стара Загора, София, Хисаря, Пловдив, Варна.

Победителите от конкурса ще спечелят възможността да представят България на международно ниво на Балканската лига в Белград и Ниш, на Континенталната олимпиада в Солун, както и на финалите на Световната олимпиада в Москва.

Олимпиадата за музика и танц цели да развие традицията за приятелство между Балканските страни, Европа и Русия, сподели още организаторката.