Второто издание на единствения по рода си Фестивал на африканската култура в България ще се проведе между 18 и 25 юни в Бургас, съобщиха организаторите. Фестивалът представя поредица от събития с участието на африкански и български артисти.

Акценти в програмата на фестивала са „Африкански танц и перкусии уъркшоп“, който ще се проведе в периода 18-24 юни в Младежкия културен център и Морското казино; „Афро концерт и дръм съркъл“ – на 25 юни на Охлюва; „Артистична копродукция“ – съвместен музикален и танцов проект на артисти от Сенегал и България; „Афро базар“ – във всеки от дните на фестивала, по време на танцовите и перкусионни ателиета; „Плажно парти и дръм съркъл“ – на 22 юни на плажа.

За пръв път в събитието ще се осъществи дръм съркъл с отворено участие за желаещите да се включат в събитието. Дръм съркъл е колективно свирене на барабани. Обикновено участниците са подредени в кръг и не е необходимо те да имат предварителен опит. В дните на фестивала са предвидени два дръм съркъла на открито – на 22 юни, в рамките на плажното парти, както и на 25 юни, преди началото на афро концерта.

Гости на Дни на Африка са Яма Ндионе и Фату Диало от сенегалската танцова трупа DAMBALLAH, както и Сами Куяте – потомствен музикант от рода Грийо и музикална звезда от Гвинея. Българските участници в проекта са Мария Косса, преподавател по африкански танци от София, Асен Хайдутов – перкусионист и популярен бургаски музикант, Танцова компания „Дюн“.