Най-търсеният  български тенор зад граница Камен Чанев ще зарадва почитателите на красивата музика  в Бургас с участията си в шедьоврите на Пучини и Верди -  оперите „Турандот” и „Аида”. Заглавията са част от афиша на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров” 2016г. и ще бъдат представени в Летния театър на 10-ти и 16-ти август от 20:30часа.

Първо ще чуем красивата приказка за жестоката принцеса Турандот, която отнема живота на всеки, дръзнал да поиска ръката ѝ,  но не успял да отговори на гатанките ѝ. В ролята на принцесата ще влезе ангелогласното сопрано Габриела Георгиева, а мъжът, решил да я обича и да се бори за нея, ще бъде изигран от тенора Камен Чанев.

Талантливият певец отдавна е получил своето голямо признание и е чест гост на световни сцени като: Щатсопер, Дойче опер в Берлин, Лисео в Барселона, Ла Фениче във Венеция и много други.

Чанев  ще погали слуха на публиката с изпълнението на финалната  фраза „винчеро”  от  знаменитата ария  „Несун дорма" („Никой не спи”), която всеки път изправя присъстващите на крака. Финалът на красивата приказка за принцесата е с щастлива развръзка, защото тя се влюбва. Ключът за сърцето ѝ се оказва упоритостта и безстрашието на Калаф.  Диригент на представлението е Григор Паликаров, а режисьор Нина Найденова.

Мощният глас на тенора  Камен Чанев ще огласи Летния театър и на 16-ти август, когато ще бъде поставена операта „Аида”. В образа на пленената етиопска принцеса, превърната в робиня, ще видим сопраното Йоана Железчева. Любимият ѝ – военачалникът Радамес, ще бъде изпълнен от Чанев.

В ролята на дъщерята на фараона, която също е влюбена в Радамес, ще влезе мецосопраното Даниела Дякова, а етиопският крал Амонасро, който е баща на Аида,  ще бъде изпълнен от  Нико Исаков. Режисьор на представлението е Павел Герджиков, а диригент - Иван Кожухаров. За „Аида” казват, че е една от оперите, които човек трябва да гледа поне веднъж в живота си.

Освен от „Турандот” и „Аида”, сцената на Летния театър ще бъде завладяна и от фаталната „Кармен”. Темпераментната циганка  ще бъде изпълнена от чаровната Даниела Дякова, а нейният любим дон Хозе от тенора Костадин Андреев. Диригент е Иван Кожухаров, а режисьор - Дарина Главанакова – Бакърджиева. „Кармен” ще се играе на 12-ти август от 20:30ч.

Бургаски  музикални празници „Емил Чакъров” 2016 се организират от Държавна опера – Бургас и Община Бургас в памет на големия диригент