Приказен спектакъл ще бъде представен в Бургас. „Мистерията Еньовден“ с ръководител Нешка Робева ще се състои на 20 август от 21 часа в Летния театър. Специално участие в спектакъла ще вземе и танцова формация „Петлите”. Техният 10-годишен юбилей  съвпада със 16- годишнината на трупата.

„Започваме с послание какво е човешкият живот. Чрез рапиране и улични танци ще се включат и танцьорите от „Петлите”. Това е моментът, където се  сблъскват  традиционалистите  и съвременните млади хора. Ще се върнем назад във времето и ще се принесем на самодивската поляна, където ще започне приказната част“, разясни още ръководителят.

Спектакълът ще покаже вълнението на младите хора, които са притиснати межди бетонните сгради и затова протестират за живота, който им налага тази цивилизация.

„Оставяме верни на нашия стил да поставяме пред българите на сцена различни наши обичаи като  ги трансформираме, т.е.преработваме фолклора и го представяме по един по различен начин. Стремим се да докоснем младите и да ги заинтригуваме, за да се обърнат назад към своите корени, за да открият себе си”, поясни Робева.

За създаването на „Мистерията Еньовден” се грижат 4 композитора, 21 музиканта, 6 хореографа привлечени от всички Балкански държави.

„Мистерията Енеьовден” е приказка за красотата на народните традиции и вярвания, каквито са били в древното минало, каквито са съхранени до днес и каквито ще бъдат утре.