Вавилонският цар Набуко ще превземе Летния театър на 19 юли в 21:00ч. За да пресъздадат внушителното  произведение на Джузепе Верди,  за първи път усилия обединяват Държавна опера – Бургас и Държавна опера – Стара Загора. В копродукцията участват 80 хористи и над 70 оркестранти. Режисьор на представлението е Огнян Драганов.

„Набуко” ще ни покаже драматичните събития след нападението над  евреите, които са  превзети от вавилонците, а впоследствие заточени от владетеля  извън родината си. В ролята на царя на Вавилон ще влезе известният  баритон Марян Йованоски, а в ролята на Абигайл ще дебютира сопраното Йоана Железчева.

Операта „Набуко” е едно от най-известните произведения на гениалния Верди, защото в нея  ловко се преплитат любов, мъст и  алчност за власт, за да се стигне накрая до покаяние и спасяване на еврейския народ.  Това, което променя хода на събитията, е любовта между по-малката дъщеря на Набуко  – Фенена и синът на царя на Йерусалим – Измаил.

Бургаски музикални празници се организират в памет на големия диригент Емил Чакъров от Държавна опера – Бургас и Община Бургас.