14-ото издание на Детско-юношеския куклено-театрален фестивал „Сцена край морето“, започна в Поморие, съобщиха от местната Община. Той отново събра десетки талантливи деца и младежи, посветени на театралното изкуство.

Младежки  театри от Бургас, Варна, Габрово, Кюстендил, Пазарджик, Свиленград, Силистра, Сливен, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Поморие представят не само таланта си, но и отправят послания към публиката чрез образците на българската и чуждестранна драматургия. Те мерят сили в дните от 1 до 3 юли 2022 г. на сцената на НЧ „Светлина 1939“, а журито, което ги оценява, е с председател Валери Еличов. Той награждава след всяко представление този, който има най-силно актьорско присъствие. А на всеки художествен ръководител подарява от името на организаторите по една картина. Тази година оценяването ще бъде в три категории – куклени, драматични и музикално-поетични спектакли. Ще бъдат присъдени награди за главни мъжки, женски и поддържащи роли за деца до 14 г. и над 14 г. След приключването на фестивалните дни, ще бъдат обявени резултатите.

Официалното откриване от организаторите на фестивала бе на лятната сцена с танц и откъс от постановката на ДТС „Светулка“ - „Любовта е солена“.

„Моето вълнение е огромно благодарение на всички вас. Огромна е радостта ми от това, че сме заедно. Имам и огромна надежда, че младежкият театър ще се развива все повече, благодарение на вас, защото духовността е на първо място. Можем да бъдем щастливи от срещите ни и нека все по-хубави спектакли да гледаме“, заяви председателят на журито Валери Еличов.

Веднага след официалното откриване публиката изживя магията на вълшебната приказка „Аладин“, поднесена от варненския Арт център „Арлекин“. Базиран на известната ориенталска приказка, спектакълът ни пренесе в света на чудесата. Младите актьори, певци и танцьори пресъздадоха атмосферата на приказност, накараха зрителите да се вълнуват с любимите герои Аладин и Жасмин, да повярват в силата на вълшебството на Духа от лампата, в силата на любовта.