Незабравим купон сътвориха участниците в първата вечер на тридневния SPICE Music Festival 2020 в Бургас. Световни и български звезди ни върнаха в златните времена на диско музиката отпреди 20-30, че и повече години. Фотообективът на Gramofona.com улови всичко най-интересно и сега ще предадем атмосферата на фестивала чрез по-малко текст и повече снимки.

Първа на сцената се качи Розала Милър, по-известна като просто Rozalla. Родената в Замбия авторка на електронна музика изпълни няколко свои песни, както и кавъри на нейни любими парчета. Тя беше оставила най-доброто за накрая – хитът ѝ Everybody's Free взриви публиката и я подготви за това, което последва в програмата на фестивала.

А това, което последва, бяха 40 минути само хитове. Изпяха ги българските звезди на поп музиката Благовест и Светослав Аргирови. Близнаците не бяха идвали в Бургас още от комунистическо време. Те показаха, че никак не са забравили да пеят, а публиката – че помни текстовете на песните им, някои от които датират още от началото на 80-те години.

Купона продължиха с пълна сила „Лас Кетчуп“. Трите момичета показаха защо испанките се славят като огнени жени. Градусите на настроението се вдигнаха на макс още с първите акорди на техния световен хит The Ketchup Song, по-известен като Aserejé. Представянето им бе допълнено от зрелищни пироефекти.

„Я-я-йе, Коко Джъмбо, я-я-йе“ – надали има човек, който да не е чувал този припев, дори и да не слуша диско. Песента на германската евроденс група Mr. President беше тотален хит в средата на 90-те години. В Бургас я изпя британският ѝ вокалист Делрой Реналс, известен като LayZee. Логично, той започна и завърши участието си с Coco Jamboo, а публиката нямаше нищо против.

Следващият изпълнител трябваше да пее още миналата година. Тогава обаче тя не успя да пристигне поради лични причини. Соня Марина Кларк, или просто Sonique, сега се постара да компенсира едногодишното си забавяне и дори обеща да дойде и другото лято. Британската певица впечатли с прилепнал искрящ костюм, напълно в духа на ретро диското. С хита си It Feels So Good показа, че се чувства наистина много добре на SPICE Music Festival.

В 23,30 часа сцената беше буквално и преносно запълнена от един човек – Марк Куаши, по-известен като The Mad Stuntman (Лудия каскадьор). Огромният тринидадец се вихри повече от определения му половин час. Почти целият му репертоар се състоеше от една песен – I Like to Move It, станала хит през 1993 г.

Кулминацията на вечерта наистина си заслужаваше – шоколадовият немски артист Лу Бега взриви публиката 30 минути след полунощ. Макар и малко поостарял и понапълнял, той се появи със същите мустачки и с бомбе на главата, както стана световно популярен от видеото на най-големия си хит Mambo № 5. Компания на сцената му правиха 3 дами в жълти костюми, които Лу Бега ухажваше в унисон със сюжета на песента.

А артистът, който имаше най-голямо присъствие на сцената, не беше някоя световна звезда, а българинът Мартин Младенов. 53-годишният столичанин е известен като DJ Marti G. Той започна и закри първата вечер на SPICE Music Festival, а миксовете му на известни диско хитове звучаха и по време на паузите между различните изпълнители. Раздаването на DJ Marti G беше възнаградено лично от LayZee, който специално излезе да го поздрави на сцената.

Фестивалът продължава тази вечер с участието на нова порция звезди, сред които C+C Music Factory, Corona, Technotronic, „Акага“.