Фестивалът „Ибериа – Созопол 2024“ завладя морския град, съобщиха от местната община. Тридневното събитие представя испанската култура и традиционна храна. По време на него
ще бъдат представени танци, песни, кулинарните изпълнения на хората от Андалусия, южната част на страната, където се намира и побратимения със Созопол град Периана.

Фестивалът беше открит от Петя Кирилова и Антонио Перез – учредителите на „Естреиа“ Българо-Испански културен център, и Мариела Димитрова – президент на Българо-Испанска културна асоциация. Официален гост на церемонията беше г-жа Хаионе Серейхо Лизаралде - зам.-ръководител на Мисията на Посолство Испания в София.

„Сигурни сме, че фестивалът ще се превърне в очаквана и желана традиция. Това преживяване е автентичен културен, гастрономичен и туристически мост между Андалусия-Испания и България“, каза Петя Кирилова. Това е и мотото на фестивала тази година.

Зам.-кметът Андрей Николов поздрави гостите и публиката от името на Община Созопол и подчерта, че обмена на културни събития в рамките на този фестивал обогатява живота и на двете области и дава възможност на повече хора да се докоснат до изкуството на Испания у нас и на България там. 

Двама студенти от СУ със специалност „Испанска филология“ разказаха за връзката между Иберия и Созопол в исторически план, като я проследиха чак до Херкулес.

Организаторите наградиха и победителката в конкурса за плакат на фестивала. Това е Карина Хинева.

Българо-испански фестивал се провежда за втори път, но за първи път той се „Ибериа – Созопол 2024“.

Участие в първата вечер на фестивала от българска страна взеха вокалните групи „Морска магия“ с ръководител Николай Стоянов и „Созополски гласчета“ с ръководител Бояна Кръстева.

След това публиката беше завладяна от музиката и танците на гореща Андалусия с групата за фламенко танци на Виктор Рохас и групата за хор и танци от Михас на Фелиса Габриел.