Голямото фестивално лято в Бургас започна в навечерието на Джулай морнинг. Началото постави Stereo Festival, чието първо издание стартира снощи на Морската гара. Голямата звезда на вечерта беше световноизвестният сърбин, роден в Босна и Херцеговина – Горан Брегович.

Музикантът излезе на сцената със своя „Оркестър за сватби и погребения“ няколко минути след настъпването на 1 юли. Той подкара своите балкански ритми, подрънквайки на малка електрическа китара. За останалото се погрижиха музикантите му, облечени в народни носии. Погледите привлякоха най-вече две леко пълнички лелки, които влязоха в ролята и на беквокалистки, и на танцьорки от време на време, потропвайки в ритъма на музиката.

Участието на Брегович не мина без проблеми. Той излезе с повече от половин час закъснение заради нередности със звука. Те продължиха и по време на самия концерт, като на няколко пъти сърбинът привикваше техническо лице и с очевидно гневен тон му казваше да поправи нещата, докато му харесат.

Преди Брегович на сцената се изявиха няколко добре познати български групи. Още преди залез слънце началото на феста постави „Контрол“ – най-влиятелната пънк група от края на 80-те и 90-те години.

Втори на сцената се появиха стихията Керана и нейните „космонавти“. Певицата не само показа отлична форма, както всеки път, когато е гостувала в Бургас, но и допълни шоуто си с това, че в един момент слезе от сцената, прескочи разделителната ограда и се сля с публиката. Керана пя и танцува заедно с почитателите си от първите редове.

След шоуто на „Керана и космонавтите“ дойде ред на рок величията Б.Т.Р. Наско и компания забиха както песни от новия си албум „Пъзел“, така и добре познати класики като „Цвете от луната“ и „Елмаз и стъкло“. Бисът на публиката остави рокаджиите дори малко след изтичането на отреденото им време, за да завършат със „Спасение“.

Краят на първата вечер на Stereo Festival приключи в малките часове на първото юлско денонощие с популярни български диджеи. Днес тридневното музикално събитие продължава след 17,30 ч. с британския диджей Ед Соло и преобладаващо рап звучене в лицето на 100 Кила и „Ъпсурт“. В събота вечер основни действащи лица ще са Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ и македонският електронен музикант Кирил Джайковски.