Античният Созопол отново ще се превърне в  арт център. От  5 до 15 юли  в града ще се проведе 11-ят Международен фестивал на изкуствата „Музите 2016“. 

Около 2000 участници от 18 държави ще се надпреварват в пет  категории . Созопол ще посрещне творци от Япония, Финландия, Литва, Русия, Молдова, Гърция,  Виетнам, Естония, Украйна, Китай,  Румъния,Словакия, Танзания, Полша,САЩ, Беларус, Латвия, и България.
Конкурсната програма включва големи публични музикални и танцови концерти в Амфитеатъра, изложби и театри, атрактивни дефилета из старинния град, анимации и забавления.

Основната цел на фестивала е да се поощрява и популяризира младежкото творчество и талант, да дава възможност на хора от различни националности и етнос да се изяват.  Най-вече да открие млади талантливи изпълнители и да представи техните качества и мултинационални култури на публиката в Созопол.

Да бъде посредник  в намирането на нови приятелства със сходни интереси, да обогати националната култура  и уважение към културните традиции на всички държави и нации по света, да популяризира детската и младежка творческа работа, да подобри професионалните умения и квалификации на учителите и художествени ръководители.

Фестивалът се провежда в Созопол, защото градът не притежава само море, невероятни пясъчни плажове и мек климат, а и богато културно наследство, древна история, магична атмосфера и е един от малкото уникални градове по света, в който романтиката е неизразима с думи, защато носи историята на траки, римляни и елини, а днес живее с ритъма на 21 век.

Международен фестивал „Музите 2016“ се провежда под патронажа на  вицепрезидента на България Маргарита Попова.
Официални партньори  на събитието са: Българска академия на науките, Държавната агенция за българите в чужбина, Югозападен университет ,, Неофит Рилски“,  Институт Конфуции – Великотърновски университет, Св.св. Кирил и Методий“,Български културен институт Лондон, Руски културно информационен център София, Международен културен център „Градски площад“ Москва и много посолства.