Два филма за историята на Българското национално радио са включени в програмата на Международния фестивал на документалното историческо кино – DOCK 2020. Бургазлии и гостите на града ще могат да видят „Олово срещу словото“ (2015 г.) и „От града към света“(2019 г.).

Сценарист и режисьор на филмите е Поля Станчева, генерален директор на Радиото в периода 2001 – 2007 г. и сегашен програмен директор на медията.

 "От града към света“(2019 г.) е документален филм, който разказва за регионалните станции на Българското национално радио. От него можете  да научите много любопитнифакти от историята им. Например кой спря музиката на Радио Бургас още преди да е стартирало и кои са неговите приятели. Ще разберете, също така, коя е първата радио станция в България и още, че Радио Скопие е функционирало като регионална станция на Радио София.

„Олово срещу словото“ (2015 г.) е филмът посветен на 80 -годишнината на Българското национално радио. Той е реализиран и от двете държавни обществени медии - БНР и БНТ. Във филма звучат гласове на исторически личности и записи на важни събития, съхранени в Златния фонд на БНР.

Лентата разказва, защо младият цар Борис, страстен радиолюбител, си е позволявал да слуша само тайно радио в двореца. А знаете ли, че Радио София спасява една от най-известните песни по време на Втората световна война на Лили Марлен от нейните цензури? Ще научите и защо именно Радиото дава първия генерален директор на телевизията - Леда Милева.

Филмите ще бъдат представени на 22 септември, в 15 ч. и 16.30 ч. в Културен център „Морско казино“.