Бургас вече има фестивал на българското кино. При това първото издание е с вход свободен, съобщиха от Община Бургас.

От 11 до 14 юни в зала „Тончо Русев“ на НХК любителите на седмото изкуство ще се пренесат в ново кино измерение с най-новото събитие от културния ни афиш - „КиноВаканция“.

Фестът ще представи пред бургаска публика лауреатите от двата големи фестивала „Златна роза“ във Варна и „Златен ритон“ в Пловдив. По този начин жителите и гостите на Бургас ще могат да се насладят на най-доброто от най-доброто, ставайки свидетели на резултатите от двете бляскави надпревари.

Фестивалната програма включва топ селекция от хитови заглавия, сред които „Бягство“, „Авантюриста“, „Болт“, „В сърцето на машината“, „Като за последно“. Част от прожекциите ще бъдат съпътствани от вълнуващи срещи с екипите, осъществили филмите.

Организатор на фестивала е Националният филмов център. Идеята за него се заражда поради нуждата да бъде показвано най-доброто от съвременното българско кино, целта е да се подобри неговият имидж и да има по-непосредствен контакт с публиката. През последните години най-новото българско кино доказва своя подем и заслужено място на картата на световното кино, а Бургас се налага като най-предпочитаната дестинация за неговото осъществяване и представяне, смятат организаторите.

Пълната програма и анотация за филмите може да видите ТУК.