Спектакълът на „балета на балетите“ – „Лебедово езеро“ – ще се играе тази вечер, 4 август, от 20.30 часа на сцената на Летния театър в Бургас. Събитието е поредното от Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2021.

Великолепният спектакъл – постановка, режисура и хореография на проф. Хикмет Мехмедов /след Мариус Петипа и Лев Иванов/ бе представен миналата година на 13 август, също на Летния театър, когато тържествено бе отбелязана неговата 70-годишнина. Младата примабалерина на Държавна опера – Бургас Иванина Иванова дебютира блестящо в едни от най-трудните роли в балетното творчество – на Одета/ Одилия.

Постановката на проф. Мехмедов носи характеристиките на естетически продукт от най-висока проба на качество – внушителна, мащабна, интелигентно поднесена, с психологическа дълбочина, философски трактовки и брилянтно прокарани творчески идеи. Неслучайно постановката е считана за най-красивата постановка на безсмъртната балетна класика на родна сцена. За основен цвят на декора е избран синият. В част от сцените се използва и мултимедия, която е допълнително емоционално-смислов елемент от цялостното внушение.

Редом до персонажите на Белия и Черния лебед /Одета и Одилия/, в които влиза примабалерината на Бургаската опера Иванина Иванова, оживяват и образите на Принц Зигфрид – в ролята е премиер-балетистът Емил Йорданов, както и на злия магьосник Ротбарт, изпълняван от Теодор Цаков. Характерният образ на Шута е пресъздаден от Даниел Тичков. Княгинята, майка на Зигфрид, се изпълнява от Елена Георгиева. Светлан Николов влиза в ролята на Волфганг. В представлението вземат участие и Полина Иванова, Яна Бердута, Гергана Георгиева, Ива Овчарова, Събина Косева, Ивана Фиалковска, Патрисия Соарес, Ива Овчарова, Анелия Иванова, Бианка-Хелън Джованели, Натали Георгиева.

Сред мъжкото присъствие в изящните балетни сцени се открояват още: Франческо Бориело – гост, Александър Марков – гост, Кирил Филипов, Стефан Типиков, Георги Банчев, Яна Бердута, Ивана Фиалковска и др.

Във внушителния балетен спектакъл вземат участие и артистите от ансамбъла към балетната трупа на Държавна опера – Бургас, които изграждат мащабните общи сцени с професионален усет и завиден синхрон.

За безсмъртната класика на Чайковски в четири действия „Лебедово езеро“ се смята, че трябва да се гледа поне веднъж в живота. Приказният сюжет, вълнуващата музика и смайващи костюми успяват да задържат вниманието дори на най-малките зрители.

Билети за „Лебедово езеро“ можете да намерите на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, както и на касата на Летния театър – преди самия спектакъл.