Английската инди рок група „Арктик Мънкис“ (Arctic Monkeys) предизвика истински фурор в Бургас, събирайки невиждана от доста години многохилядна публика в морския град. Няма официални данни за броя продадени билети, но според непотвърдени информации между 11 000 и 13 000 са присъствалите в зоната за свободен достъп на пристанището в петък вечер. Такова стълпотворение на музикални фенове в града не е имало от времето на фестивала Spirit of Burgas.

Огромният интерес към англичаните е обоснован и от това, че те за първи път правят концерт в България. Още след пускането на билетите през ноември миналата година ценните хартийки бяха разпродадени за около час. Техни притежатели станаха и много чужденци, които копнееха да видят любимците си на живо – „Мънкис“ не бяха правили турне отпреди ковид кризата.

Алекс Търнър и компания излязоха на сцената точно в 21,15 и приключиха точно в 22,45 ч. Деветдесетминутният им концерт започна с тяхната най-популярна песен Do I Wanna Know? противно на повечето групи, които оставят хитовете си за накрая. Шоуто на британците включваше композиции най-вече от албумите АМ и Humbug. Не мина и без традиционния финален бис, по време на който рокаджиите от Шефилд забиха още няколко свои популярни парчета.

„Арктик Мънкис“ бяха подгрети от две рок банди – българската Jeremy? и ирландската Inhaler. Вокалист и китарист на втората е Илайджа Хюсън – един от двамата синове на легендарния Боно от Ю Ту. Гласът на Хюсън-младши изключително много наподобява на този на баща му. А дали ще стане и толкова популярен, времето ще покаже – Илайджа е още твърде млад, на 17 август ще навърши 23 години.

Финалният акорд на големите музикални фестивали за това лято в Бургас ще постави в неделя американецът Джейсън Деруло. Изключително популярният в родината си изпълнител ще бъде подгрят от българските рапъри 100 Кила и „СкандаУ“.