Както е по всички празнични дни, които са повече от два, софиянци в несвяст хукват към Гърция, а преди опита за преврат – и към Турция. Пък и други българи правят стереотипно това, главно от големите градове, както и местните феодали от по-малките населени места. Нещо като ефекта при овцете – една тръгне ли, всички все по нея я следват.
Причината според “познавачите” била, че в Гърция можели да паркират безплатно, че за чадър и шезлонг също не се плащало. То това е като здравеопазването ни по социалистическо време. Било безплатно. И си беше, спор няма. Ама никой не се сеща да помисли къде отиваха удръжките от заплатите ни и парите, които не ни плащаха? Да не би по славните бай Тошови времена болниците и поликлиниките да са се издържали от въздуха?
Пък и безплатното в Гърция е само по малките и забутаните плажове, които и у нас ги има достатъчно. С тази малка подробност, че край тях винаги има някое заведение, което поддържа тези чадъри и шезлонги и условието човек да ги ползва е да си поръча нещо. Я кафе за 3 евро, я узо за пет, за храната да не говорим.
Според същите обаче познавачи, щом е в гръцко, значи е по-евтина и по-добра от нашата. Нещо, като известния девиз на шопа: “От Витоша по-високо нема, от Искаро по дълбоко нема.” Само че в обратна посока.
Цялата работа е там, че българинът най-много се страхува от две неща – да не настине и да не се мине. И иска да летува в петзвезден хотел у нас, ама да плаща народни цени. Като тези в бунгало, дето няма и една звезда…
Защото и в Гърция има лукс, но за него се плаща тройно и петорно по-скъпо, отколкото за нашия. Ама това родните “тарикати” го смятат за подробност.
И естествено стават задръстванията. По магистралите, по границите… Така от четири дни, два почти минават в задръствания и друго чакане. И в по-дългия път. А ако накрая човек си направи реално сметката, ще излезе, както се казва, че разликата е една и съща. Ама друго си е нашият човек да се похвали после – бяхме на почивка в Гърция. Някак много по-престижно звучи.
Каква е например разликата между Френската Ривиера и нашето Черноморие. Само тази, че там тревните площи са поддържани от общината, храстите са подрязани и гледката е приятна. Иначе плажът е от камъни, а чадър и шезлонг струват 25 евро. Ама това сравнение у нас никой не го прави.
Но, да им е приятна почивката на софиянци и другите. Тези, разбира се, които могат да си я позволят. Щото половината от населението ни сега, 27 почти години след краха на социализма, гледат морето само по телевизията.

Автор: Тодор Желязков

Снимка: destinacia.bg