Д-р Георги Чалдъков е автор на текста, който предостави за публикуване на информационен сайт Gramofona.com.

 

Съзнанието на хората може да бъде завладяно само от най-достъпните идеи. Светът може да бъде завладян по-скоро от лъжливата, но ясна и точна идея, отколкото от правдивата, но сложна.

  Алексис  дьо Токвил, от книгата „Демокрацията в Америка“ (1835, 1840)

 

       Да се направи скулптура е необходимо да се премахне излишния камък –казвал Микеланджело. Тази ренесансова мъдрост важи за много творения на човека. Например, да се напише статия е необходимо да се премахнат излишните думи. Ето няколко опита за хирургия на думите.

      Natus на латински е „роден“ оттук идва думата „нация”. Cultura означава „отглеждане“. Отглеждането на родения човек създава „култура на нацията“.    

Homo necans

       Преди милиони години, за да оцелее, човекът правил сечива за убиване на животни – Homo necans (човекът убиец). Пораснал, станал Homo sapiens  (разумният човек), но продължавал да убива – не само животни, и хора. Така, вместо „обичай ближния си“, достигнал до „убивай ближния си“. Това е най-тъжната проява на Homo sapiens.

        Вълците имат много строга йерархия, всички се подчиняват на Алфа вълка и Алфа вълчицата. Йерархията на глутницата е модела, по който е изградена българската демокрация. Не само агресията на вълците, но и бездушието  на овцете, е причина за съществуване на властта на вълците (ликокрация). In bocca al lupo! – така италианците си пожелават късмет. Crepi lupo! (дано въл-

кът да умре)! – е отговорът на пожеланието.

        На 31 януари 1876 г. правителството на САЩ издава заповед всички индианци да се преселят в резервати. Благодарение на мултикултурата на Devela (англ. Devil – дявол) Merkel европейците ще последват ли съдбата на индианците?

Homo sapiens Bulgaricus

        Ние много се оплакваме и оправдаваме. Ние се различаваме от другите предимно по философията на независимото действие – оплакваме се от „лошото място“, но не правим нещо то да стане  „хубавото място“ – не осъзнаваме мъдростта на Антонио Мачадо:

Пътнико, твоите стъпки са

пътят, и нищо повече;

пътнико, няма път,

пътят се прави от твоето вървене.

 

      Ние все още сме политически романтици, наивни артисти в сценарии на извънбългари. И на „Отровното трио“ ВАН (Велислав, Арман, Николай) – А(р)ман от отровители! Надявам се, че Las dos Españas, описани от Антонио Мачадо, няма да станат Las dos Bulgarias  и нейните „граждански“ последици .

      Ние боледуваме от диабет тип 1 – автоимунна болест, диабет тип 2 – инсулин-резистентна болест и диабет тип 45 + 30 – политическа болест, главните симптоми на която са алчност и аморалност.

Парадокси

      Българите – най-бедни в ЕС. Българка – главен директор на МВФ.

      1943–1944 г.: американски и британски самолети бомбардират София (и други български градове) и убиват хиляди мирни граждани и разрушават хиляди сгради.

       2010 г.: пред посолството на САЩ в София тържествено е открит паметник на загиналите американски летци, бомбардирали София – американците го наричат „памет“, ние – „безсрамие“.

       2019 г.: Правителството купува американски бомбардировачи да пазят (?) България.

      1989-2020:  България е разпъната на геополитическия кръст на САЩ, ЕС, НАТО и Русия.        

Quo vadis, Bulgaria?

      Vicious circle (порочен кръг) или virtuous circle (добродетелен кръг) – това е въпросът на нашата народопсихология. И политика. 

      В политиката има престъпления, но няма наказания.

    Няма Equal Game нито във футбола, нито в политиката.

      ББ, ЦЦ, АД, КН, РР, НПО, ДС (Държавна сигурност и Деница Сачева),  станаха мръсни букви в българската политическа азбука.

      Гърците – църквата, народът и политиците – пак ни дадоха Урок по Християнство.

РР срещу ББ

     „Излиза, адаш, че всичко е в човека. Ето, няма турчин да ни натиска. А що се хванахме гуша за гуша, родни братя? Ще ти кажа защо. От лакомия, за кокала. От надпревара кой от кого повече да има. Ей това е, дето разваля света“ –Капитан Петко Войвода (1844-1900).

      Когато „парите сменят собствениците си“ (леля Ванга)  се сменят  собствениците на властта и медиите.

 Световно CV-2020

        “Живелище варварско и разбойническо“ – от ”Житие и страдание на грешния Софроний”, 1804-1805 г.

        Булимията (вълчи глад) е психично разстройство, характеризирано с лакомия, последвана от желание за освобождаване от изядената храна чрез повръщане.

       Финансовата булимия е хронична лакомия за пари, която не е последвана от желание за „освобождаване“ от натрупаните пари  чрез филантропия.

Суперлиберална диктатура

      Не човешките права, а правото на парите и правото на силата (might is right) управляват съвременното общество. Сега тези „права“ искат да рушат и душата на обществото – хетеросексуалното семейство.

      На суперлибералите да кажеш, че Адам е произлязъл от реброто на Ева, пак няма да се укротят.

Разговор

  • Тези жени, дето ги харесваме, не харесват нас.Тези жени, дето ни

харесват, не ги харесваме ние. Е, кога ще се оправи тази огромна неправда? – запита ме Маестро Дарин Сотиров.

  • Взаимността е Майка на Любовта и на добрите човешки действия. Да се

направи правдива демокрация е необходимо да се премахнат излишните политици и бизнесмени. Да се подмлади и репрограмира политикатаот  „благото“ на парите към благото на хората.

  • Могат ли Gen Z (родените 1995–2010)*  и Gen Alpha (родените след 2010) да направят това репрограмиране? – запита Маестрото.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

* Поколение, свързано online; dot com kidsсега те са около 2 милиарда глобално.