Те си отиват. С празни погледи, с разбит живот, без надежда за спасение. Изпраща ги тъжното „ц-ъкане“ на обществото и уморените пресъхнали очи на близките. Ще ви преразкажа една статистика- без цифри. Цифрите отекчават, статистическите преувеличават, омаловажават или просто са начин институциите да отбележат Международния ден на нещо си, да отчетат „свършена“ работа, да оправдаят някакви средства.

Тази статистика е част от вашия живот. Това се случва зад стените на дома ви, в този на ваш близък, на съседите от долния етаж. Болезнена статистика, която всеки сам може да направи отговаряйки си на въпроса колко са хората, които познава, напуснали без време този свят в следствие на злоупотреба с наркотици. Преброихте ги нали? Жалко за тях, горките им майки!

В днешния ден някой някъде е дал пресконференция по темата за наркотиците, организирани са уоркшопи, прочетени са доклади с много цифри, обявена е иновативна арттерапия, финансирана от Европейския съюз или друг някой подобен, която като панацения ще избави засегнатите българи. Измислям си, ей така на прима виста и все съм нацелила нещо вярно.  В днешния, без да научквам обаче, някой някъде погребва свой близък, част от изчетения доклад. Раздрани майчини сърца проклинат собствения си живот и се молят да бъде заменен за този на децата им. Баща е вързал с вериги зависимия си син и бди на пост пред стаята му, напуснал е работа, в опит да опази живота на детето си. Другаде, освирепели абстинентни очи набелязват последните ценни вещи в родното жилище и със замъглено от „нужда“ съзнание отнасят всичко в заложните къщи. Едно новородено е останало без майка си, защото дозата я е отнела.  Голи стени, жалки съдби, тела за продан, чужди проблеми. Война, в която трудно намираш съюзници. Войната с главнокомандващ- майките!

Няма да питам къде е държавата, прави ли нещо, съпричастна ли е. Няма да държа сметка колко струват поредните листовки с информационен характер, нито уоркшопът, на който зависими не дойдоха. Ще замълча в знак на съпричастност към всички, които участват във войната. И ще се помоля за тях, днес, в Международния ден за борба с наркотиците, когато някой даде пресконференция за едно погребение, но не го осъзнаваше, защото четеше цифри!

Снимка: newbridgerecovery.com