Изключителната зрелищност на “Случаят Скрипал”скрива зад себе си някои доста съществени въпроси…

Великобритания имала “около 200 доказателства”, че руски тайни служби са тровили Скрипал и дъщеря му. Те се съдържали в  „чувствителни“ доклади от военната изследователска лаборатория в Портън Даун.

Въпросните “доказателства” били споделени с най-близките съюзници на Великобритания. Част от тях пък са предоставени на по-неблизките. А до съвсем далечните явно никаква информация не е стигнала, защото с действията си нашият Борисов показва, че изобщо не вярва на британските сълзи.

Резонен е въпросът щом “доказателствата” са толкова много, защо не ги извадят на бял свят, а ги крият зад десет врати? Странно е, нали?

Нека обаче поровим в същината на проблема. Известно е какво става с човек, атакуван с нервнопаралитично бойно отровно вещество (БОВ) – скоротечна парализа на мускулите на диафрагмата и сърцето и - смърт. При това - в рамките на 2 (две) минути.

Според британските власти Скрипал и дъщеря му са влезли в досег с БОВ “Новичок” или в дома им, или в едното заведение, в което са били, или в другото, или на пейката, където са ги намерили във вече безпомощно състояние. Или някъде по пътя между всички тези места.

Кое не се връзва? Ами очевидно е – минали са много пъти по повече от 2 минути. Ако използваното вещество е “Новичок – 5”, каквото е пълното му наименование, Скрипал и дъщеря му отдавна щяха да са мъртви. Те обаче са живи, в болница са, и дъщеря му дори е почнала да се поправя. Да им даде Бог дълги години живот и щастие. Не те са виновни за цялата сегашна истерия.

Какъв е логичният извод? Този, че не е използван “Новичок – 5”, а нещо, приличащо на него. И то така, че и вълкът да е сит, и агнето да остане цяло. С всички ясно видимите последствия от това, разбира се.

Погледнете сега снимката горе. Тя също е от “Случаят Скрипал”. На нея трима специалисти в защитно химическо облекло обезвреждат смъртоносното нервнопаралитично бойно отровно вещество “Новичок” на местата, където са пребивавали Скрипал и дъщеря му. Да, ама на нея се виждат и трима служители на реда - може би полицаи или пожарникари. И интересното е, че те са без маски, без противогази, без каквото и да е специализирано облекло, което се използва при дезактивирането на подобни химически агенти.

Те просто си стоят и си гледкат. На по-малко от метър от дезгазиращите. И хич не ги е страх. И не са закарани после в болница. И не са умрели, напротив – живи са си. И живи и здрави да са.

Странностите обаче не свършват тук. Напротив, оттук почват.

Анализът на веществото, с което били атакувани Скрипал и дъщеря му, е извършен в лабораторията в Портън Даун. Интересното обаче е как станало това, след като британският премиер Тереза Мей твърди, че никой друг не притежава това БОВ и че съставът му е известен само на руснаците. Тогава как в Портън Даун са установили, че това е точно “Новичок”, като не му знаят формулата? С божията помощ ли?

Разбира се, това са реторични въпроси. Химикът Вил Мирзаянов, който е участвал в създаването на „Новичок”, от 20 години живее в САЩ. Близко е до ума най-малко да се предположи, че щом американците са му разрешили да остане в страната им, преди това са го попитали за някои неща. И Мирзаянов им е отговорил… Но той в САЩ издава и книга с многозначителното заглавие “Държавните тайни”, в която са публикувани и формулите на нервно-паралитичните съставки на “Новичок”.

Ако проблемът обаче е само в производството, нима само руснаците могат да се справят с тази задача? Разбира се, че не. Ето и доказателството – миналата година двама ирански учени са синтезирали пет нервно-паралитични агента на “Новичок”. И са публикували резултатите от работата си.

Ето и още материал за размисъл. През 2017 ч. избягалият от Северна Корея Ким Джонг Нам е убит с нервнопаралитичния газ VX на летището в столицата на Малайзия. Това означава ли, че британците са го убили, след като това БОВ е синтезирано от тях?

Или да се върнем по-назад. Лий Харви Осуалд е бил женен за съветска гражданка. Правил е опити да емигрира от САЩ в Куба. Е, това основание ли е да се заключи, че Москва е поръчала убийството на президента Кенеди?

Големият въпрос обаче е защо ние трябва да ручаме жабетата на Тереза Мей и задокеанските ястреби?

Крушката винаги си има опашка. И тя е достатъчно видима.

По ред причини ролята на САЩ като световен хегемон скоропостижно залязва. Поради което от известно време американците си хапят задника и се чудят кой път да хванат, за да грейне пак с пълна сила “Американската мечта”.

Не ми се иска много да ви връщам към 30-те години на миналия век и към тогавашната нацистка интепретация на думите в германския химн: “Дойчланд, Дойчланд юбер алес”. Както и към трагичните последствия за Европа и света от тази налудничава мания за величие. Но изводът по аналогия сам се налага. Пък и Тръмп спечели изборите точно с този девиз – да върне старата слава на Америка. А тя е една – да е над всичко.

И кой пречи на американците да реализират отново мечтата си? Разбира се, големият трън в очите им е Русия. То не че тази страна не изповядва все повече и повече принципите на съвременната демокрация. Ама не го прави по американски, там е проблемът! Прави го по руски. И това очевидно силно нервира американците.

Плюс това Русия има безкрайно много суровини, необятна земя, създава нови валутни съюзи, които клатят не какво да е, а американския долар, все повече протяга ръце към Европа. На всичкото отгоре разработва нови оръжия - без аналог и без надеждна защита от тях. Е, погледнато по американски, как да не биеш такъв противник, докато не му омекнат зъбите?

Сметката на отвъдокеанските управляващи, които открай време имат Европа за свой протекторат, обаче в последно време се оказва малко крива. И това ясно личи и в “Случаят Скрипал”.

Като изключим Великобритания, на Стария континент и в частност в Европейският съюз вече и с невъоръжено око се забелязват наченките на собствено мислене, колкото и прикрити (още) да са те.

Маса държави от съюза гонят сега руски дипломати. Да, ама като правят това под натиска на САЩ и Албиона, си оставят и вратички… Германският министър на външните работи казва точно това – ние оставяме отворени всички канали за разговори с Русия. Австрия никого не гони и твърди същото.

България, малката зависима от всичко и всички България – и тя никого не гони. На всичкото отгоре иска и твърди доказателства.

И оттук закономерният въпрос – дали всичко това не е добре обмислен ход на ЕС? Янките с помощта на дебелата палка Великобритания ни бият по главите да ритаме Русия по кокалчетата, ама ние си знаем, че ако нещо стане, то ще е на наша земя. Руските танкове са повече от всичките натовски, пък и добри са, спор няма. А и руските ракети са насочени не само към Америка. И нас тук, в Европа, те ни бройкат, пък и по-близо сме им...

Но в цялата тази галимация има и нещо друго, което се забелязва вече доста отчетливо и е несравнимо по-важно от всички изброени. Това е гражданското общество. Това са тези обикновени хорица от САЩ, цяла Европа, Азия и тъй нататък, които вече осъзнават, че като са упълномощили чрез вота си своите управляващи да движат общите им дела, съвсем не са им дали правото да натискат разни копчета, когато на тях им скимне. Независимо дали с тях стартират поредната масова манипулация или пък ядрени ракети.

 

Снимка - nauka.offnews.bg