Три партии очакват с нетърпение Централната избирателна комисия да извърти всички възможни варианти на рулетката, която разпределя депутатските мандати и определя коя партия от къде по колко народни представители ще има в парламента.

Системата Хеър-Ниймайер, по която става разпределението на мандатите има доста ясни правила, които обаче понякога предизвикват нелогични за страничния наблюдател изкривявания.

Без да изпадаме в подробности можем с увереност да твърдим, че в момента „Продължаваме промяната“, и ГЕРБ-СДС ще изпратят по четирима народни представители от Бургас в 47-ия парламент. ДПС имат сигурни двама депутати. БСП, „Има такъв народ“ и „Възраждане“ категорично вкарват по един депутат. Въпросът е дали „Демократична България“ ще има бургаски депутат или не.

Причината е, че в София и Пловдив партията е концентрирала най-много гласове и от там ще излъчи най-голям брой депутати, поне 7. Най-вероятно обединението ще има общо 15 народни представители, което означава, че останалите 8 мандата трябва да се разпределят по избирателните райони.

В Бургаска област гласовете на „Демократична България“ не стигат цял мандат, а за 0,7 от мандата. Системата, която определя мандатите работи с най-големия остатък, което означава, че ако някъде в страната „Демократична България“ е получила гласове за 0,8 мандата например, то депутатското място ще отиде там, а не при нас.

Ако това се случи и ДБ останат без депутат от Бургас, то щастливците ще са БСП, които ще го получат като партията с най-голям остатък при първоначалното изчисление. Има и втори вариант, при който ДБ може да остане без мандат, а БСП да има само един. ДПС получи изключително много гласове от чужбина, които ще им позволят да имат голяма парламентарна група.

В страната гласовете им са по-малко и това ще им даде възможност със сравнително малки остатъци от мандати да получат допълнителни депутати в някои региони. Нищо чудно, даже много очаквано е това да се случи в Бургас, обясниха и от Районната избирателна комисия.

Партия „Възраждане“ също няма цял мандат в Бургас, но пък има повече гласове от "Демократична България", така че вероятността да остане без народен представител тук е нищожна. Все пак такава опция не трябва да се изключва, защото някъде в страната партията може да е получила по-добър резултат от бургаския и да реализира депутатското си място там, а не тук.

Подобно изкривяване вече видяхме в Бургас през април. Тогава БСП се раздели с третото си депутатско място, въпреки добрия си резултат, а „Изправи се! Мутри вън“ успяха да вземат два мандата, макар че гласовете им реално бяха за един.