Доскоро изглеждаше, че шампоаните печелят убедително това съревнование. Но напоследък много германци се връщат към старите традиции и все по-често посягат към сапуна, пише dw.com. Защо? Ето какво казват експертите.

Пластмасовите бутилки от минерална вода и сок в Германия се връщат обратно в търговската мрежа, срещу което купувачите получават обратно депозита, платен за тях. И въпреки това над 2 милиона пластмасови опаковки попадат в битовите отпадъци. А сред тях са и огромен брой опаковки от шампоани и душ гелове. Повечето от германците гледат много сериозно на екологичните проблеми и замърсяването на околната среда с пластмасови отпадъци. Затова в Германия напоследък се забелязва парадоксална тенденция: хората се връщат към една стара традиция и ползват все повече сапуни вместо шампоани.

Екологичната полза в случая е очевидна: сапуните нямат нужда от пластмасова опаковка. Има и още един, не по-маловажен аргумент в полза на сапуна: дерматолозите твърдят, че специалните сапуни за коси са далеч по-полезни за кожата на главата от шампоаните, които съдържат химически съставки. Така ли е наистина?

 

Твърд шампоан или сапун?

Като начало да уточним, че шампоаните биват течни, твърди и сухи (последните са прахообразни - под формата на спрей и се използват, когато човек няма възможност да измие главата си с вода).

Твърдият шампоан се отличава от течния само по консистенцията си, но не и по състав, пояснява експертът по сапуните Козмин Катко. Той съветва внимателно да се чете списъкът с химическите активни вещества, които обикновено са изписани с микроскопични букви на опаковката.

В състава на твърдия шампоан обикновено влизат така наречените синтетични повърхностноактивни вещества или тензиди, като лаурил и натриев лаурил сулфат, както и консерванти.

Особено търсени в момента са шампоани, които не съдържат синтетични съставки. Техни базисни компоненти обикновено са различни видове измиващи съставки като маслиново, палмово или кокосово масло, натриеви соли и натурални мастни киселини, плюс етерични масла и естествени добавки.

С оглед на грижата за собственото здраве е добре да се предпочитат сапуни и шампоани с натурални съставки, казва Ернст Табори, директор на германския Център по хигиена към университета във Фрайбург. И макар те да не образуват така обилна пяна като другите, които съдържат синтетични разпенващи вещества, измиващите им свойства са не по-лоши. Освен това те се понасят по-добре от хората с алергии.

Сапуните за коса с киселинност от 5,5 до 7 pH не бива да се бъркат с обикновения тоалетен сапун за ръце и тяло, чийто показател е от 9 до10 pH, уточнява Табори. Сапуните за коса се отличават от обикновените и по това, че съдържат специално подбрани масла – такива, които не наелектризират косите и оказват особено благотворно въздействие на кожата на главата.

Ренесансът на сапуна

Сегашната популярност на сапуните смело може да се нарече „ренесанс" - казва специалистката по маркетинг Елфриде Дамбахер, която следи растящото многообразие на традиционните средства за миене. Ако преди време ръчно изработен сапун можеше да се купи само в специализирани магазини за натурална козметика, днес той е включен в асортимента на много парфюмерии, както и на големите търговски вериги. Въпреки това шампоановият сапун е малко вероятно да се превърне в масов продукт, смята Дамбахер. В крайна сметка хората са верни на своите навици и от няколко поколения насам вярват, че само пенестият шампоан измива истински косата и помага след това тя да се сресва по-лесно.

 

Източник: https://www.dw.com/