В зората на демокрацията един министър заповяда „Нахранете журналистите!“, 20 години по-късно вицепремиер показа как „да се спре народното недоволство“ и лавината тръгна.

 

Последният случай е от този месец Декември 2019 г.

Над 30 сигнала за обгазен Бургас са постъпили само за една нощ и нефтената рафинерия е глобена. Всички са доволни! Има жалба, има наказание. Само че часове преди „щастливата развръзка“ от брифинга на РИОСВ, същата институция разпрати съобщение с подробни описания, в които се обяснява, че замърсяване няма и на територията на рафинерията не е извършвана дейност. Но тълпата е доволна – глоба има!

 

Друг случай от месец Ноември 2019 г.

В социалните мрежи зрее обществено недоволство срещу пясъчните диги, изграждани от концесионера на плажа в Созопол, новият кмет подкрепя избирателите си и следва светкавичната реакция на министъра на туризма и Басейнова дирекция – глоба. На следващия ден същата институция излиза със съобщение от проверка по цялото Черноморие и всички други десетки пясъчни диги по всички други планжове са законни и изрядни. Тълпата отново е доволна – глоба има!

Основанието е за нарушаване цялостта на акваторията на морското дъно. Преди около 10 години един от концесионерите на бургаския плаж вадеше с лодка и помпа пясък и го изхвърляше на плажа, за да си увеличи концесионната ивица. Тогава институциите казаха, че пясъкът е от прибоя, където по принцип вълните се разбиват и няма нарушение на екологичните процеси. Но сега… важна е глобата и всичко е точно.

 

Друг случай от месец Юли 2019 г.

Джип затъна на плаж „Перла“ край Приморско, докато се опитва да вкара джет в морето. Възмутени граждани публикуват снимки в социалните мрежи и следва светкавична реакция на Министерство на туризма със строги санкции за това, че е допуснато МПС на плажната ивица. Само че всеки отдаден плаж на концесия се обезпаразитява и разорава с трактор, иначе отново следват санкции. На плажа в Приморско обаче стана проблем, скандалът дори отложи традиционното международно състезание за джетове, което се проведе след месец, като поутихната нещата. Защото, нали знаете?! Тълпата отново е доволна – глоба има!

 

Тази мода тръгна преди 2 години, лятото на 2017 г.

Старт даде вицепремиерът Валери Симеонов с „акция шум“ по морето и показния арест на диджей Станчо в Слънчев бряг. После диджей Станчо осъди полицията и държавата.

Дали изброените глобени преди това ще си търсят правата в съда?! Със сигурност глобите им ще паднат в съдебната зала, ако решат да го направят! А може да решат, че им е по-добре да си платят глобите, за да продължат да си работят необезпокоявани от институциите.

 

Нова мода завладя 2019 г.

Институциите в България приеха нов модел за справяне с народното негодувание, глоби и актове дори за неустановени нарушения. Модата е заразна и се предава бързо между министри и шефове. Но тълпата е доволна – глоба има! И всичко е точно!